Скупалася в озері – і в лікарню. Лучанка підхопила небезпечну хворобу

Скупалася в озері – і в лікарню. Лучанка підхопила небезпечну хворобу
Фото ілюстративне

На Волині зареєстрували перший у 2019 році випадок лептоспірозу – захворіла 35-річна лучанка.

Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ.

Зі скаргами на підвищення температури, загальну слабкість, болі у спині жінка звернулась до сімейного лікаря, близько тижня перебувала на амбулаторному лікуванні. Оскільки покращення не наставало, хвору госпіталізували в міську клінічну лікарню. Там у неї й діагностували лептоспіроз.

Зараз вона лікується в інфекційній лікарні.

Під час епідрозслідування з’ясували, що перед цим хвора відпочивала на озерах Луцького (села Сирники та Воротнів) та Ратнівського районів (село Самари, озеро Луки).

Довідково

Людина може інфікуватися збудником лептоспірозу при купанні у забруднених лептоспірами водоймах, при вживанні заражених харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами, через недотримання правил особистої гігієни. Мікроби потрапляють в організм не лише через травний тракт, а й через ушкоджену шкіру, слизові оболонки рота, носа, очей.

Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини, переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні (хворі та носії збудника), сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.).

Захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Хвороба проявляється у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Від людини до людини недуга не передається. Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Для уникнення захворювання необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, бути обережними у водоймах, уникати контактів із інфікованими тваринами, триматися якомога далі від забруднень, утворених випорожненнями тварин, а також боротися із гризунами.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як вибрати житло за містом і не «стратити». 7 головних запитань
Наступна новина «З такими зачісками вас не впізнати!» В мережі з’явилося студентське фото Ігоря Палиці
Останні новини
Схожі новини