Справу екснардепа від Волині Мартиненка Швейцарія направила до суду

Справу екснардепа від Волині Мартиненка Швейцарія направила до суду
Микола Мартиненко

Офіс генерального прокурора Швейцарії направив до суду обвинувальний акт стосовно колишнього народного депутата України від Волині Миколи Мартиненка і ще однієї особи за підозрою у відмиванні 2,8 млн євро.

Про це повідомляє пресслужба швейцарської прокуратури, пише Слово і Діло.

Прокуратура звинувачує Мартиненка та ще одну особу як частину злочинної групи, яка відмила близько 2,8 млн євро через швейцарську фінансову систему. За їх даними, обвинувачені ці гроші на швейцарських рахунках використовували для здійснення покупок та інвестицій у Швейцарії та за кордоном.

Прокуратура стверджує, що Мартиненко домовився відкрити ці рахунки в Швейцарії, готуючись до відмивання грошей. Він доручив довіреній особі створити офшорну компанію в Панамі. Директорами компанії були різні особи, але вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

За вказівкою екснардепа, довірена особа продовжувала відкривати банківські рахунки у Швейцарії від імені офшорної компанії, називаючи Мартиненка бенефіціарним власником активів.

В Україні екснардепа обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро. За даним детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала відкати на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

Як відомо, у 1998 та 2002 роках був обраний народним депутатом 3 та 4 скликань як самовисуванець за виборчим округом № 21 (Волинська область). 

Читати також: НАБУ надало захисникам екс-нардепа Мартиненка доступ до матеріалів справи


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вигідна акція від «Інвестора»: пропонують купити квартиру у новому будинку в Ковелі
Наступна новина «Якщо ви нас будете повчати, як студентів, – завалите децентралізацію», – Гузь до «слуг народу»
Останні новини
Схожі новини