«Він і вона – одна сатана». Як луцькі депутати імпічмент Порошенку приймали. РЕПОРТАЖ

«Він і вона – одна сатана». Як луцькі депутати імпічмент Порошенку приймали. РЕПОРТАЖ
Сесія Луцькради. 27 лютого 2019 рік

Він прийшов на сесію у краватці з написами soccer*. А ніхто й не здивувався… Те, що відбувалося «під куполом» на Богдана Хмельницького, 19, і справді місцями нагадувало той самий soccer.

Хтось бив у ворота, хтось вкотре промазав, хтось відсиджувався на лаві запасних. Була навіть жінка з плакатом у руках: щиро вболівала. Зрештою, то й добре, що soccer. Бо іноді це дійство буває схоже на турнір з ММА.

Так за вбранням Миколи Дендіберіна (обранець від УКРОПу) можна вгадувати настрій обранців.  Але навряд чи хтось ще вранці міг вгадати, що луцькі депутати цього дня зберуться духом і проголосують…  «за імпічмент» Президенту. То нічого, що до виборів всього місяць. За цей час звернення, яке так щиро приймали цього дня, може й до Києва не дійти.

Головне – поговорили…

*Soccer – так у Штатах, Канаді та навіть Австралії називають той футбол, який уявляємо ми. Футболом у них називається схожа, але інша гра.

 

***

Ранок. 27 лютого. Майже рік тому, в ніч на 1-ше березня, в Луцькраді тривали сесійні бої. Тепер – спокійно. Без «Варти порядку» (вже й слід схолов). Без колонок з музикою.

Майже сотня питань. О 9-й прибиральниця протирає столи, розставляє пляшки з «Червоною калиною» на депутатські місця. Працівники апарату носять стільці, налаштовують апаратуру. На стіні – новий годинник? Брендований. Луцький.

Нарешті пил витерли. Стільці поставили. На електронному табло засвітилося: «Питання №0. Початок сесії».

Святий Миколай поруч аж завмер…

А так все мирно починалося...

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Купрій «воює», Дендіберін - аплодує... Репортаж із сесії Луцькради. ФОТО

 ***

- Сьогодні в моді бордо? - жартуватиме згодом заступник голови  міського осередку УКРОПу Віталій Ляцевич, помітивши, що не один він у бордовому.

Майже депутат, бо не минає жодної сесії і навіть має своє місце у сесійній залі. Грішить. Йому ліпше пасує яскраво-зелений. Поки що.

Ось і «Ще не вмерла…». Радник неіснуючого мера Ігор Поліщук (теж УКРОП) піднімає руку.

– З процедури! – каже.

Пропонує хвилину мовчання в пам'ять про Героїв Небесної сотні. Мовляв, 5 років пройшло. Мовчать.

За тим лідерка «Самопомочі» Юлія Вусенко знімає 71-ше питання про Європейську хартію рівності жінок і чоловіків у місцевому самоврядуванні. Не на часі питання.  За кільканадцять хвилин секретар ради Григорій Пустовіт (Батьківщина)  і депутатка Алла Надточій (Самопоміч) розпочнуть такі взаємно ввічливі перепалки, які «хартії рівності» і не снилися.

Уперше за кілька останніх місяців у сесійній залі – депутат-самопомочівець Микола Собуцький.  Він з тих, хто вміє воювати не інтригами  і заявами: укотре - добровольцем на Сході. Цього разу – з «Правим сектором».

– Як ти? – питатимуть його колеги, міцно тиснучи руку при зустрічі.

– Живий, – скупо всміхатиметься той.

27 лютого 2019 року. Сесія Луцькради

Микола Собуцький (Самопоміч)

 ***

Промовисто порожні ряди фракції «Солідарність». Ігор Поліщук знімкуватиме їх на камеру свого телефона. Потім запропонує Григорію Пустовіту дати доручення секретаріату ради.

– Запросіть їх на сесію! – командуватиме.

А прийти таки варто. Бо за мить стає зрозуміло, що подивитися-послухати буде що: депутат Андрій Козюра, другий батьківщинівець на Волині, попросить внести в порядок денний… звернення щодо імпічмента Президента.

Зала не стримується: хоч і тихо, але заливається сміхом.

Згодом на сесію таки «підтягуються» позафракційний Микола Яручик та депутат від фракції «Солідарність» Андрій Покровський. Ще б пак, таке пропустили б…

Ігор Поліщук фотографує порожні ряди «Солідарності»

 ***

Відносно спокійно «відстрілявся» із земельними питаннями начальник профільного управління Сергій Шабала. З-поміж гострих тем – зміна цільового призначення земельної ділянки на Рівненській, 119 (територія, що свого часу належала «Зеленому господарству»): одіозне ТОВ «Житловий квартал» таки зводитиме там багатоповерхівку.

Далі - головна фінансистка міста Лілія Єлова врівноважено і зі знанням справи доповідатиме про виконання бюджету за 2018 рік. Трохи цифр, трохи фактів – і депутати на хвилин 40 погрузли у дискусіях про блоги Алли Надточій (та віднедавна завела рубрику на ФБ та в ефірі 12 каналу і аналізує роботу своїх колег).

– Ого яка популярна! Бач, як читають… – жартуватиме Тарас Шляхтич (Самопоміч) на 15-му запитанні до Алли Володимирівни.

– Галя Падалко (луцька блогерка і телеведуча, – авт.) відпочиває, - підливатиме масла у вогонь Микола Собуцький.

– Алло Володимирівно, як ви так могли мене назвати? Ну, що за «Юлін прапорщик»?.. – невгамовно тролитиме з президії Григорій Пустовіт.

Ще хвилин 10-ть порожніх перепалок…

– Ми не зупинимося, бо в кожного своя правда. Хтось щось робить, хтось буде маніпулювати. І цей процес буде вічний. У мене одне прохання: «брек», як-то кажуть, - поставить крапку Пустовіт.

Сесія Луцькради

 ***

«Брек» – то «брек». Певне, таки брейк, правда. Але про це вже не думали. Лілія Єлова повернулася до бюджетних питань. Зала затихла. Нецікаво: хтось вийшов покурити, хтось – подзвонити.

*Брейк – (з англ. break – перерва) команда рефері в боксі, якою закликають боксерів розійтися.

Ігор Поліщук просить виділити 40 тис. грн. на майданчик на Гулака-Артемовського з депутатського фонду і більше 100 тисяч з резервного фонду бюджету на ремонт системи опалення комплексу «Спартак», «щоб не мерзли діти».

– Може вздихати, можете не вздихати, але я буду говорити про виділення 2,5 мільйона на премії для працівників дошкільної та позашкільної освіти, - озветься Алла Надточій.

Жіночий голос УКРОПу – Юлія Дацюк

Депутатка наполягатиме: у цих педагогів дуже низькі зарплати, треба думати, як зберегти кадри.

– У мене питання: ваші ЗМІ вже написали новинку про те, що депутати не виділили2,5 мільйона, чи ні? От чому це не робити нормально, через комісію, щоб подивилися, де взяти ці кошти, а не отак – з коліна? – відповість Олександр Кравченко (УКРОП).

Надточій підтримає Тарас Шляхтич. Потім Микола Собуцький. Марно – більшість не голосує.

Екс-секретар ради Юлія Вусенко

 ***

Далі – цікавіше. Після перерви у сесійній залі з’являється жінка, яка не минає майже кожної сесії. Активістка. Її звати Людмила. Попри поважний вік, вона любить проводити дозвілля у компанії обранців.

Цього разу принесла роздруковане на чорно-білому принтері фото Юлії Тимошенко у парі з Віктором Януковичем, скріпками причеплене до картонки. Напис: «Він і вона одна сатана». На шию вчепила ще одну таку «полум’яну» роздруківку…  Каже, «прийшла розказати про Вону».

Послухати «про Вону» покликали навіть муніципала. Стояв у дверях і наглядав, щоб сивочола жінка не порушувала депутатський спокій. А та вперто тримала картонку до останнього питання…

Тихий протест
Але муніципалів покликали...

***

На порядку денному – свіженьке звернення. Депутат Андрій Козюра каже: «щойно з печі». Довго читає, де нагрішив Президент, про розслідування журналістів «Наших грошей» щодо «Укроборонпрому», про зловживання і необхідність імпічменту для Порошенка.

Ігор Поліщук – і собі за імпічмент. Свободівці – теж. Зберігає холодний розум «Народний контроль»: Павло Данильчук нагадує, що відповідного закону ще нема, тому таке звернення – чиста політика і популізм, пропонує звертатися щодо прийняття закону.

Так і приймають. Вказують на необхідність прийняти закон про імпічмент і просять створити тимчасову слідчу комісію щодо оборонпрому. 30-ть – «за». За кілька хвилин медійний простір сколихне гучна заява з Богдана Хмельницького, 19: у Луцьку проголосували «за імпічмент» Порошенку.

У соцмережах на це посиплються смайлики…

Андрій Козюра «звільняє» Президента Порошенка

  * * *

Жодне інше питання порядку денного 53-ї сесії Луцької міської ради, схоже, не було таким важливим. Судячи з депутатського натхнення.

Прийняли програму соціально-економічного розвитку. Зменшили склад виконкому до 12 членів. Прийняли на баланс кілька квартир. Декомунізували луцькі вулиці, так і не знайшовши сміливості перезвати Ярощука чи, скажімо, Федорова…

Працювали до кінця робочого дня. Завершили роботу гучною перепалкою між Ігорем Поліщуком та Андрієм Покровським. Останній ініціював рішення «Про організацію роботи щодо протидії гральному бізнесу та азартних ігор на території Луцька». Навзаєм лідер луцького УКРОПу вирішив розповісти на сесії про те, хто насправді є власником грального бізнесу в Луцьку, доводячи, що це саме Покровський.

Згадуватиме про сльози матерів, про пропащих дітей…

Той, у свою чергу, наполягатиме, що з 2009 року не має до цієї справи жодного стосунку.

Насправді, навряд чи є страшніша гра, ніж… брудна політика.

Бізнесмен Андрій Покровський до Ігоря Поліщука: «А ви готові вибачитися?»

 

Сесія Луцькради. Фінал

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Загублена космічна станція СРСР «Космос-482» впаде на Землю цього року
Наступна новина У Луцьку на Чорновола продають дворівневу квартиру з горищем. ФОТО
Останні новини
Схожі новини