Стало відомо, хто найбільше імпортує українські кавуни

Стало відомо, хто найбільше імпортує українські кавуни

Найбільше українські дині та кавуни купують Білорусь, Литва і Латвія. Експорт динь і кавунів у січні-липні 2018 року склав 7 тис. тонн проти 9,7 тис. тонн у 2017 році, повідомляє  аналітичний відділ Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

За даними експертів, зниження експорт викликане складністю виходу на ринок ЄС — головного споживача кавунів та динь. Цей ринок є досить важливим для ряду експортерів, і конкуренція на ньому висока. Відзначимо, що Україна займає 55 місце серед експортерів цих баштанних культур, а головними гравцями на світовому ринку є Іспанія, Мексика, Нідерланди та США.

“Імпортні поставки ж за січень-липень поточного року становили 552 тонни. Піковими періодами імпортних постачань визначаються осінні місяці — вересень-жовтень, оскільки внутрішній попит є високим, а вітчизняна пропозиція його поки що не задовольняє.  За сім місяців поточного року головними імпортерами виступають: Туреччина — 27,7%, Бразилія — 24,6% та Узбекистан — 22,4%, згідно з даними ДМС”, — коментують в аналітичному відділі UFEB.

Розглядаючи динаміку ціни у поточному році, можна відзначити її незначне зростання у сегменті кавунів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (на 1,1 грн/кг). Ціна ж на диню знизилась на 4,5 грн/кг.

“Подорожчання у минулому році пояснюється посушливими погодними умовами, що знизило загальний обсяг врожайності й підвищило ціни. У цьому ж році ситуація більш сприятлива для виробників, врожайність за очікуваннями зросте на 5-7% у порівнянні з минулим роком, що і стримує ціни”, — деталізує експерт з аналітики.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Помер американський сенатор Джон Маккейн
Наступна новина Зірку футболу звинуватили у сексуальних домаганнях
Останні новини
Схожі новини