Старовижівській лікарні бракує грошей на комуналку. Хто мусить вирішити проблему

Старовижівській лікарні бракує грошей на комуналку. Хто мусить вирішити проблему

З 1 січня 2021 року Старовижівська центральна районна лікарня більше не належить районній раді (такого району тепер у принципі не існує). Заклад перейшов у власність Старовижівської селищної територіальної громади.

Більшу частину витрат, зокрема, на зарплати працівників, покриває Національна служба здоров’я України, а от, наприклад, у комунальні послуги мусять вкладатися власники лікарень – у цьому випадку громада. Однак є нюанс. Послугами медзакладу користуються мешканці й інших громад колишнього Старовижівського району, але не всі вони хочуть долучатися до фінансування закладу.

Про проблему, а також можливі шляхи її вирішення говорили під час візиту до лікарні депутатів Волинської обласної ради Володимира Бондаря та Світлани Крецу.

Ціна питання

На рік Старовижівській лікарні на комунальні послуги потрібно приблизно 2,5 мільйона гривень (принаймні, за минулорічними цінами).

«Минулого року якось районна рада у співфінансуванні з ОТГ витягнули, хоча все одно лишилось 540 тисяч гривень боргу», – каже директорка медзакладу Тетяна Свіржевська.

Тепер же, коли лікарня перейшла на баланс громади, шанси знайти цю суму суттєво поменшали.

За словами очільниці, у 2014 році місцеву котельню з газу перевели на тверде паливо. Це дозволяє дещо економити, однак несуттєво. Проблема ще й в тому, що теплотраса від місцевої котельні не напряму заходить у приміщення лікарні, а огинає його по колу і тим самим призводить до втрати дорогоцінного тепла.

«Ми кілька разів зверталися в районну раду, щоб переробити теплотрасу, але до нас не прислухалися – листи просто не розглядалися. А за власні кошти при всьому бажанні ми не можемо цього зробити. За кошти НСЗУ також – закон цього не дозволяє», – пояснює посадовиця.

Тетяна Свіржевська боїться, що лікарні нічим буде платити за тепло, світло і воду

Труднощі комунікації між громадами

Формально лікарня належить одній громаді, але користуються її послугами мешканці 5 громад.

Голова Старовижівської громади Василь Камінський каже, що попередньо між сусідами була домовленість виділяти гроші на лікарню, пропорційно до кількості жителів. Але згодом почалися нарікання на те, що податок на доходи фізичних осіб від зарплат працівників отримує саме Старовижівська громада, тому, мовляв, вона й повинна її утримувати. Сереховичівська та Смідинська громада, наприклад, у своїх бюджетах на 2021 рік витрат на лікарняну комуналку не передбачили.

Ті ж громади, що погоджуються підтримувати медзаклад, збідніли через епідемію коронавірусу та карантин.

«Ми мали б виділити, відповідно до кількості населення, 1,5 мільйона гривень, але заклали в бюджеті 750 тисяч. У березні будемо дивитися на вільні залишки і шукати ще кошти. Дубечненська громада мала передбачити у бюджеті 600 тисяч гривень, а заклала 300. Дубівська – 85 замість 170 тисяч. Загалом – менше половини від того, що треба лікарні», – пояснює Василь Камінський.

Василь Камінський хоче, щоб до фінансування лікарні долучилися 5 громад

Як вирішити проблему

Голова Старовижівської громади каже, що частково вирішити питання можна, знайшовши орендаря або власника для гаражів, які десятиліттями стоять пусткою на території закладу. Аби вони приносили прибуток, а не лише збитки. Також тут хочуть прокласти теплотрасу по-новому, однак для цього, запевняють, потрібні значні інвестиції.

Депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар своєю чергою переконаний, що Старовижівську лікарню необхідно зберегти для майже 30 тисяч мешканців колишнього району.

«Ті послуги, які вони надають, ми замінити нічим не можемо. Це потужний заклад з фаховими працівниками. Потрібно шукати можливості для його фінансування. А це і робота з Національною службою здоров’я України, і з обласною, районною радами і, безперечно, – з територіальними громадами, які повинні розуміти необхідність збереження таких закладів. Думаю, місцеві депутати і керівники громад мусять не лише морально, а й матеріально підтримати лікарню», – наголошує обранець громади.

Він каже, що обласна рада долучатиметься в міру своїх можливостей, але розраховувати на те, що вона повністю закриє потребу, не варто.

«Обласний бюджет 2021 року буде бюджетом обласних комунальних закладів, але й на них чекає скорочення та об’єднання – позашкілля, наприклад, об’єднаємо в один або максимум два заклади. Питання розвитку чи навіть підтримки громад, на жаль, не стоїть. Лише по обласних медичних закладах маємо заявок на 30 мільйонів гривень, які перевищують запланований бюджет. Коронавірус сильно підкосив наші можливості», – додає Володимир Бондар.

Депутат переконаний, що місцеві громади повинні усвідомити важливість збереження лікарні та об’єднати зусилля.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Погуляйко представив нову заступницю
Наступна новина Порахували, скільки лучани заплатять за опалення в січні
Останні новини
Схожі новини