Ставки у «волинській Швейцарії» теж обміліли. Що кажуть експерти?

Ставки у «волинській Швейцарії» теж обміліли. Що кажуть експерти?
Ставок у воротнівському заказнику

Ставки у біологічному заказнику, що у селі Воротнів неподалік Луцька, обміліли. Ще влітку вони були повними: тут плавали дикі качки, в теплу пору прилітали й лебеді. Нині ж рівень води суттєво знизився.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Більшість відвідувачів пов’язують це зі значним зменшенням опадів і підвищенням середньодобової осінньої температури.

Керівник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук щодня вивчає рівень води у всіх водоймах Волині. Каже, що тенденція до обміління розпочалася ще на початку літа, коли температура повітря 11 днів поспіль перевищувала 30 градусів за Цельсієм.

«Червень дав такий старт обмілінню. А потім у серпні опадів мало випало. І воно продовжується до цього часу. Результат цього обміління дає про себе знати», – зазначив Ростислав Кравчук.

У ситуації з воротнівськими ставками, каже, сталося те саме. Адже людська рука вплинути тут ніяк не могла. Водойми живляться тут двома струмочками, які знаходяться біля села Верхівка неподалік. Крім того, у кожному зі ставків є великі мілководні зони, які швидше міліють, тому й добре видно, як вода відступає.

«Там середня глибина 75 см, тобто навіть незначне обміління візуально сприймається, ніби обміліла вже велика площа», – розповів Ростислав Кравчук.

У такому обмілінні значну роль відірають навіть не опади, а підвищена температура і значне випаровування води. Низький рівень тримається вже 5 років. А найяскравіше це зниження видно восени.

«У нас рівнинна територія, і 20 см – це для нас багато. Якщо для Закарпаття 2-3 метри, в нас 15-20 см грають велику роль», – пояснив посадовець.

Каже, найбільше міліють ті водойми, у яких немає поврхневого живлення. Для того щоб відновити попередній рівень води, експерти вважають, потрібні дощі – мінімум 3 місяці періодичних опадів.

Нагадаємо, озеро Світязь у Шацькому районі 2019 року значно обміліло: станом на 15 жовтня вода відійшла від берега на 60 метрів. На сайті президента України навіть створили петицію, мета якої – привернути увагу глави держави до цієї проблеми.

Читати також: «Наступна війна буде за воду». Експерти думали, що робити зі Світязем, ми – записували

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поки ще нема епідемії. Волиняни почали робити щеплення від грипу
Наступна новина На Волині – жодної, на Львівщині – 4. Скільки російськомовних шкіл в Україні?
Останні новини
Схожі новини