Світязь аномально міліє через відсутність дощів, - науковці

Світязь аномально міліє через відсутність дощів, - науковці

Обміління Світязю пов’язане зі зміною клімату та малою кількістю дощів, – вважають науковці Шацького національного природного парку.

Такі ж проблеми – в багатьох країнах світу, – йдеться у сюжеті Сфера.ТВ.

Зокрема в сусідній Польщі занепокоєні всиханням річки Вісла, у Німмечині – річки Рейн. Серед причин – спека і відсутність опадів.

«Таке обміління вже було у 2015 році. В першу чергу це через нерівномірність опадів. Дощі у нас цього року були весною, а влітку практично не було», – каже заступник директора, начальник наукового відділу Шацького національного природного парку Василь Матейчик.

Науковець каже, що площа водозабору Світязю обмежена і притоку нової води немає, адже є дві меліоративні системи – Копаївська і Верхня Прип’ять. Відтак, наповнюватись озеро не може.

Василь Матейчик зазначає, що рівень води підвищується після опадів, тому за наявності стабільних дощів озеро відновиться.

Водночас фахівці національного парку кажуть, що для ефективнішого дослідження екологічної ситуації їм потрібне сучасне обладнання.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Карабас» запрошує відгуляти День міста
Наступна новина «Головне - бути вимогливою до себе», - Оксана Прокопюк про роботу у чоловічому колективі Волиньгазу
Останні новини
Схожі новини