Світязь може стати болотом, бо з нього виловлюють унікальні водорості. ВІДЕО

Світязь може стати болотом, бо з нього виловлюють унікальні водорості. ВІДЕО
Без цих рослин-фільтрів Світязь може перетвориться на звичайне болото

Кладофори – рідкісні водорості у вигляді маленьких зелених кульок, – які браконьєри виловлюють зі Світязя, від 6 до 60 грн, а штраф за це передбачений мізерний  – до 400 грн.

Про це йдеться у сюжеті  ICTV.

Нагадаємо, на Волині спіймали браконьєрів, які на території Шацького національного природного парку виловлювали рідкісні водорості – кладофору. Ними виявилися жителі села Світязь.

Кладофора є природнім фільтром та збагачує водойму киснем. Без цих рослин найглибше озеро України може перетворитися на болото.

Ці зелені кульки лежать на дні озера, та влітку їх часто можна побачити на узбережжі. В Україні кладофору можна зустріти лише на кількох озерах, серед яких і Світязь. Саме завдяки цим водоростям найглибше озеро України здатне самоочиститися після великої кількості туристів влітку.

Працівники Шацького національного парку майже щоночі організовують рейди, аби перешкодити браконьєрам у нелегальному вилові унікальних водоростей, які зрештою потрапляють до країн ЄС. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків та навіть цілих озер.

Ціна залежить від розміру кульки: від 6 до 60 грн. Екологи та науковці застерігають, що виловлювати кладофору протизаконно – за це передбачено штраф, хоча мізерний – до 400 грн.

Однак головне, на чому вони акцентують, – знищення унікальних водоростей неабияк шкодить природі: без цих рослин-фільтрів Світязь може перетвориться на звичайне болото.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинь: хроніка пригод середи, 27 лютого. ФОТО
Наступна новина 12 луцьких вулиць отримають нові назви
Останні новини
Схожі новини