Свобода в’язням Кремля: Луцьк долучився до міжнародної акції. ФОТО

Свобода в’язням Кремля: Луцьк долучився до міжнародної акції. ФОТО

Жителі Луцька долучилися до міжнародної акції на підтримку політичних в’язнів Російської Федерації, яку проводять у 60 країнах світу. Спонукало до цього безстрокове голодування українського кінорежисера та громадського активіста Олега Сенцова, який відмовився від їжі 14 травня.

Дійство відбулося 2 червня на Театральному майдані міста. Ініціював протест проти незаконного утримання українців у Росії киянин Олександр Бугаєнко, який раніше співпрацював із групою правозахисників «Євромайдан SOS». Його підтримали актори театру-студії «Гармидер» та небайдужі містяни.

«Підтримувати цей протест повинен кожен українець, тому що Олег Сенцов – це людина, яка зараз знаходиться у неймовірно складних умовах через те, що він не хоче втрачати свою українську ідентичність і при тому йому не байдуже, що такі ж, як він, люди, яких звинувачують у тому, що вони українці, зараз сидять у російських в’язницях, є зараз політичними в’язнями Кремля. Олег себе зараз прирікає до смертного вироку.

Ми ж зараз живемо у доволі тепличних умовах, він у в’язниці, голодування – це вдвічі складніше. На нього чиниться тиск, його постійно змушують припинити голодування, зараз у нього вже почалась цинга, у нього зуби кришаться, він неймовірно сильно схуднув. Але все одно він намагається триматися. Сподіваюсь, що багато українців про це дізнаються.  Такі акції повинні сказати, що ми підтримуємо цих людей», - розповів Олександр Бугаєнко.

Олександр Бугаєнко

За його словами, ще один посил заходу – нагадати владі, що вона повинна захищати своїх громадян і активніше обстоювати їхні права. Крім того, незабаром відбудеться з’їзд країн Великої Сімки, тож такими протестами хочуть привернути увагу очільників цих держав до проблеми.

«У Росії скоро буде чемпіонат з футболу, на якому ми підтримуємо команду політично ув’язнених. Дуже дико, коли Захід закриває очі і каже: «Гарна країна, байдуже, що у вас є політичні в’язні, байдуже, що ви анексували частину незалежної суверенної держави, суверенність якої самі ж гарантували. Ми все одно приїдемо до вас на чемпіонат світу», - додав активіст. Він переконаний, що попри те, що на акцію завітало небагато людей, вона все ж таки відграє свою роль, адже все велике починається з малого.

Актор-«гармидерівець» Дмитро Безвербний розповів, що прийшов на захід з колегами  та рідними, адже вважає це моральним обов’язком.

«Ми як театр «Гармидер» долучаємось до цієї акції, тому що це нам не байдуже, як акторам, як громадянам своє країни. Ми вирішили не просто постояти і повикрикувати якісь лозунги, а зіграти уривок із п’єси, в основу якої лягли свідчення справи Сенцова. Мені здається, що це приверне увагу людей і надасть гостроти відчуттю цієї проблеми», - зазначив Безвербний.

Волонтерка Ольга Валянік пояснила, чому в цей не пішла на шашлики або кудись деінде:

«Я вже чотири роки не сиджу вдома. Мені болить, що такий стан в нашій країні і що є політичні в’язні Кремля, яких не відпускають. Дуже болить, що люди, які потрапляють у в’язницю у Російській Федерації країні агресора не мають там прав – на чесний суд, на можливість вийти звідти».

Лучани вишикувались у ряд біля драмтеатру  із аркушами-закликами звільнити Олега Сенцова. Згодом зачитали імені 70 ув’язнених у Росії. Опісля актори «Гармидеру» зіграли гру-читку «Заручини». Режисер Руслана Порицька зауважила, що цю виставу грають по всій Україні театри, кредом яких не просто розваги, а долучення до вирішення суспільно важливих проблем. Актори продемонстрували, як була сфальсифікована справа Олега Сенцова, яких він зазнав тортур при допитах та як із чесної людини зробили терориста.

Наостанок усі прокричали лозунг «Свобода в’язням Кремля!».

Текст і фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми відчули, що таке рабство», - депутат Луцькради про облспоживспілку
Наступна новина У Луцьку відкрилась унікальна виставка гутного скла Анни Романюк
Останні новини
Схожі новини