Священник, який одним із перших на Волині перейшов у ПЦУ, постригся у ченці

Священник, який одним із перших на Волині перейшов у ПЦУ, постригся у ченці
Отець Іов (протоієрей Віктор Павленко)

Настоятель громади Різдва Пресвятої Богородиці у селі Новостав Горохівського району протоієрей Віктор Павленко постригся у ченці. На початку 2019 року цей священник одним із перших і небагатьох на Волині перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України.

Чин постригу відбувся в помешканні протоієрея, повідомили у пресслужбі Волинської єпархії ПЦУ.

«Настоятель, якому у вересні сповниться 30 років пастирського служіння, хворіє на цукровий діабет. Перед Пасхою йому стало гірше, і відтоді він перебуває вдома. Тож волею Господа вирішив стати ченцем. Новопостриженого тепер звуть Іов», – розповіли у єпархії.

Постриг здійснили декан монастирів і намісник чоловічої обителі Святителя Миколая Чудотворця в селі Жидичин Ківерцівського району архімандрит Константин (Марченко) із з намісником Луцького Хрестовоздвиженського монастиря Никодимом (Смілим).

Новопостриженого тепер звуть Іов.

 
ВЕЛИКА СХИМА

З благословення митрополита Луцького і Волинського МИХАЇЛА, братія Жидичинського монастиря звершила постриг у Велику Схиму. Протоієрей, а нині схиієромонах ІОВ, відчуваючи межу між життям на землі і вічністю, виявив бажання прийняти чернечий постриг. Чернечий чин звершив благочинний монастирів Волинської єпархії Православної Церкви України архимандрит КОНСТАНТИН (Марченко) з намісником Луцького Хрестовоздвиженського монастиря НИКОДИМОМ (Смілим).

Posted by Чернецтво Волині on Thursday, 18 June 2020

Зазначається, що постриг відбувся у велику схиму.

«Схима – найдосконаліший ступінь чернецтва. Після засвідчення твердості наміру постриженого одягають у схимницький одяг: хітон, підрясник, рясу, пояс, мантію, сандалі. Голова покривається куколем (гострокінцевим каптуром), а поверх мантії одягають аналав (плат, який має виріз для голови й покриває груди, спину та плечі). Загалом «схима» означає з грецької «образ» (σχήμα)», – пояснюють у пресслужбі єпархії. 

Що відомо про протоієрея Віктора Павленка

Настоятель храму отець Віктор Павленко – один з небагатьох колишніх священників МП, який у січні 2019 року разом із громадою вирішив перейти в ПЦУ.

Священника поважають прихожани – він уже майже 30 років з ними.

«Нам була важлива думка нашого священика, адже багато років отець Віктор молиться за нас. Дуже не хотіли, щоб у нас був свар у церкві. Все пройшло мирно і радісно», – розповідала тоді хористка Марія Маслічук про голосування за перехід до ПЦУ.

Невдовзі після цього єпископ Луцький і Волинський УПЦ МП Нафанаїл видав указ, яким заборонив отцеві Віктору причащати.

У Московському патріархаті  запевняли, що він грубо порушив присягу священнослужителя, Постанову Собору єпископів Української православної церкви від 13 листопада 2018 року і рішень Священного Синоду Української православної церкви.

У лютому 2020 року митрополит Луцький і Волинський Михаїл вперше побував у громаді Різдва Пресвятої Богородиці у селі Новостав, де очолив божественну літургію.

По завершенню служби митрополит вручив орден за церковні заслуги настоятелю храму Віктору Павленку.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Жлобний вірус»: як хитрують луцькі водії сервісу «Тачку!»
Наступна новина «У них свій фронт». Топ-10 найкращих публікацій про медиків на «Першому»
Останні новини
Схожі новини