Та, що змінила палац у Франції на дупло в дереві. У Луцьку показали історичну виставу

Та, що змінила палац у Франції на дупло в дереві. У Луцьку показали історичну виставу

На День міста на Театральному майдані лучанам показали виставу-перформанс «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І».

Історію внучки Ярослава Мудрого, яка не хотіла бути «просто донькою короля», привезли до Луцька актори київського Молодого театру. Роль королеви Анни зіграла Ірма Вітовська, її доньки Едігни – Анастасія Блажчук.

Акторки виступали на тлі мультимедійного екрану, де також грали анімовані герої: король Генріх І, Ярослав Мудрий та інші. Літературною основою вистави стала поема Олександра Ірванця.

Доля королівни Едігни  – особлива і цікава. Дівчина не хотіла обмежуватись традиційною для того часу роллю жінки-берегині домашнього вогнища і постійно шукала свою справжню життєву місію. Одного дня вона втекла із палацу і вирушила на батьківщину своєї матері – Київську Русь, побачити яку мріяла з дитинства. Та запланований маршрут не завершила: спинилася у лісі, де (легенди розповідають саме таку версію) оселилася в дуплі дерева. Вона відчула в собі дар цілительки і почала допомагати людям, так і не зізнавшись до кінця життя у тому, що є королівською донькою.

Разом із виставою актори привезли до Луцька іще один подарунок – бронзову скульптуру королеви Анни Ярославни. Дослідники життєпису цієї легендарної русинки з’ясували, що маршрут нареченої короля Франції пролягав із Києва через Луцьк. Представники міської влади пообіцяли, що встановлять подаровану скульптуру в одному зі скверів міста.

Фото Ірини Кабанової


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьку подарували оригінальне відео
Наступна новина «Дівчата, де ваші монархи?» Репортаж із «Ночі у Луцькому замку»
Останні новини
Схожі новини