Тиск податківців на підприємців: у Волинській облраді говорили, чи змінилась ситуація

Тиск податківців на підприємців: у Волинській облраді говорили, чи змінилась ситуація

14 лютого відбулось чергове засідання робочої групи обласної ради з питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління ДПС у Волинській області. У ньому також взяли участь голови і заступники депутатських фракцій та представники бізнесу.

Голова робочої групи Володимир Бондар ознайомив депутатів з результатами діяльності тимчасового органу, і звучив мету – визначити стратегію дій на найближчу перспективу.

«Ми – єдина рада, яка публічно виступила проти свавілля податкових органів. З цього приводу було прийнято два сесійних звернення до центральних органів влади з прохання відреагувати і дати правову оцінку діям фіскалів. Проблематика у стосунках з податківцями, заявлена представниками волинського бізнесу, була предметом обговорення при особистій зустрічі голови обласної ради Григорія Недопада з керівництвом ДПС України, до речі, вже звільненого. Держава оголосила курс на оздоровлення податкової системи, і ми сподіваємося, що цей процес буде завершено, і перепони будуть усунуті», - зазначив депутат.

Про результати діяльності робочої групи доповідав її відповідальний секретар, радник голови обласної ради Володимир Кец. Він, зокрема, зазначив, що на лінію довіри від представників бізнесу надійшло більше 50 повідомлень, а до робочої групи подано десяток офіційних звернень з підтверджуючими документами щодо тиску податкових органів.

«До нас зі спільною заявою звернулися навіть підприємці з Житомирської області», - констатував Володимир Кец. Він запевнив, що всі звернення ретельно обліковано та систематизовано і вони можуть бути передані правоохоронним органам для проведення розслідування.

Що ж до реагування на звернення Волиньради до Державного бюро розслідувань, Національного Антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Офісу Президента, Кабінету міністрів та Державної податкової служби України, то воно переважно зводилися до перекладання відповідальності за вирішення проблематики один на одного. Сама ж ДПА відповіла, що готова розглянути звернення, якщо будуть надані підтверджені факти зловживань, при цьому, без сумніву, розуміючи, що обласна рада не наділена такими повноваженнями.

Проте, очільник робочої групи Володимир Бондар вважає, що з тих пір ситуація змінилася, і керівництво держави демонструє політичну волю до змін у податковій системі. Відтак, пропонує звернення Волиньради до компетентних органів надіслати повторно і очікує, що реагування буде іншим. Також за його ініціативою матеріали про зловживання волинських податківців, надані підприємницькими колами області, було надіслано до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення можливих фактів порушення законодавства посадовими особами та державними органами у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного і місцевого бюджетів. І реакція на це подання, зокрема і голови парламентської слідчої комісії, уже є, - стверджує Володимир Бондар.

Під час обговорення члени робочої групи висловили й інші пропозиції щодо наступних дій. Так, депутат Іван Мирка зауважив, що процедура реєстрації податкових накладних є невиправдано складною і заплутаною.

«Я спробував сам детально у цьому розібратися. Правильно сформувати цей документ мені вдалося лише з третього разу. А роз’яснень нема. Це величезний обсяг роботи, треба подати мінімум 50 документів розміром від 1 до 60 сторінок кожен! І переважна більшість цих документів є доступною податківцям у відкритих державних реєстрах. Це додаткове навантаження на бізнес і інструмент для вчинення тиску та зловживань з боку податкової», - впевнений депутат.

Тож він пропонує повернутися до процедури автоматичного відшкодування ПДВ, а термін перевірок на предмет законності нарахувань скоротити з 60 до 30 днів.

Депутат Віктор Галан-Влащук зауважив, що законодавство України забороняє вимагати додаткові документи, якщо вони містяться і відкритих державних реєстрах. Але фіскальні органи ігнорують цю норму, посилаючись на Податковий кодекс.

Член робочої групи Юрій Ройко додав, що волинські податківці так само проігнорували лист обласної ради, де було викладено 13 конкретних питань щодо порушених підприємцями проблем. «Ми отримали 7 дрібно списаних аркушів, у яких йшлося про їхні успіхи і результати, але жодної конкретної відповіді хоча б на одне поставлене питання», - констатував він.

Взяти участь у засідання робочої групи виявив бажання і один з представників бізнесу. Леонід Лавнічек понад 30 років очолює будівельний бізнес. Зараз його компанія виконує замовлення Укренерго з відновлення пошкоджених ракетними обстрілами енергетичних об’єктів. Однак і ця обставина не вплинула на невмотивовану відмову фіскалів у реєстрації податкових накладних, їх у підприємця заблоковано на суму понад пів мільйона гривень. Керівник будівельної компанії каже: не здивований, що підприємці не ризикують відкрито вступати у боротьбу з податковим органами, бо останні мають легальні інструменти поховати бізнес, а самого підприємця взяти у кайданки. Корінь зла – у суперечливому і розрізненому законодавстві, тож найперше пропонує почати з його гармонізації. А ще – запровадити персональну адміністративну і кримінальну відповідальність за дії чи бездіяльність щодо посадових осіб і рядових працівників податкових органів.

«Коли я вперше звернувся із заявою до вашої робочої групи, у мене було мало оптимізму на досягнення результату. Бо спроби налагодити конструктивну і взаємовигідну співпрацю держави і бізнесу у попередні роки обмежувалися просто розмовами і деклараціями. Я дякую вам за наполегливість і рішучість дій у відстоюванні інтересів бізнес-середовища. Вірю, що спільно ми усе ж досягнемо результату», - висловив сподівання Леонід Лавнічек.

Підприємець дав згоду на пропозицію увійти до складу робочої групи. Її члени також ухвалили: повторно надіслати звернення депутатів обласної ради до центральних органів влади щодо розслідування можливих фактів порушень законодавства, зловживань та/або неналежного виконання службових обов’язків посадовими особами ГУ ДПС у Волинській області та безпосередньо виконувачем обов’язки керівника головного фіскального органу краю С. Лисеюком; зважаючи на суспільний резонанс та загальну проблематику щодо ситуації в податковій сфері області рекомендувати включити до порядку денного найближчої сесії обласної ради питання про роботу ГУ ДПС в області, а також звіт про результати діяльності робочої групи обласної ради з питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління ДПС у Волинській області.

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мамі військовослужбовця з Луцька потрібна термінова трансплантація печінки
Наступна новина Українка намагалася вивезти через Волинь за кордон 17 кілограмів наркотиків. ФОТО
Останні новини
Схожі новини