Луцьким будинкам, де немає ОСББ, призначать управителів. Що вони робитимуть? Які ризики?

Луцьким будинкам, де немає ОСББ, призначать управителів. Що вони робитимуть? Які ризики?

У Луцьку мерія оголосила конкурс для пошуку управителів багатоквартирним будинкам. Це стосується тих багатоповерхівок, де досі не створили ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Таких у місті – близько тисячі.

«Перший» з’ясував, хто такі управителі та кому їх призначать «примусово».

Хто такий управитель

Людина або підприємство, якому доручили відповідати за багатоквартирний будинок: забезпечувати прибирання, охорону, ремонт, заключати договори на постачання електроенергії, приймати внески на банківський рахунок, вести документацію тощо.

Усе це може робити голова ОСББ, але, якщо в багатоповерхівці, досі не створили об’єднання, їй призначить управителя міська рада.

Бути управителем може фізична-особа підприємець або юридична особа, чиї працівники пройшли навчання, отримали сертифікат державного зразка і перемогли на конкурсі. Теоретично це людина, яка більше знає про функціонування будинку, ніж звичайний мешканець.

Хто призначатиме управителя

При департаменті житлово-комунального господарства міської ради створюють комісію, яка займатиметься конкурсами управителів. До неї увійдуть чиновники-комунальники, депутати міської ради та за бажанням – мешканці самого будинку.

На конкурс подаватимуть, як окремі багатоповерхівки, так і групи будинків в одному мікрорайоні. Однак договір по кожному з них заключатимуть окремо.

Що з цінами

Держава не встановила вартість послуг управителя будинку. Останній визначатиме її самостійно, а комісія при міській раді – погоджуватиме. При цьому зарплата нараховуватиметься з внесків співвласників будинку.

В цьому випадку від мешканців мало що залежить. Змінювати вартість послуг управителя під час дії договору можна за згодою сторін.

Стандартний договір діятиме рік, але, якщо за місяць до закінчення, жодна зі сторін не повідомить про розірвання, він автоматично продовжиться.

В тисячі луцьких будинків скоро будуть управителі?

Необов’язково. Надія Коленда переконує, що ОСББ можна створити, як під час конкурсу, так і після його проведення. В цьому випадку ОСББ може повністю відмовитись від послуг управителя або передати йому частину обов’язків, якщо вважатиме його більш компетентним.

«Ми просили людей не доводити до конкурсу і самим організуватись, але 99% не прислухались. Сподіваємось, що оголошення конкурсу все ж спонукатиме створювати ОСББ», - каже чиновниця.

Наразі у місті, за її словами, працюють 458 ОСББ, ще майже тисячі багатоповерхівок можуть призначити управителя.

Цікаво, що у державному реєстрі управителів поки є лише п’ятеро лучан. Це працівники ЖКП №2, 3, 7, 8, МЖК.

«Конкурс оголошують одразу на всі будинки, де не створено ОСББ. Триватиме він близько місяця. Якщо на будинок не надійде жодної пропозиції, його й далі утримуватиме «ЖЕК». Це триватиме, поки існуватиме саме підприємство, але вічно так бути не може – хто ж зараз погоджується працювати на мінімальну зарплату?» - розповідає Надія Коленда.

Що є окрім ОСББ та управителів

За законом «Про житлово-комунальні послуги» є ще один вид управління багатоквартирним будинком. Самозабезпечення. В цьому випадку мешканці будинку можуть не створювати жодного органу, натомість – обрати людину, яка представлятиме їхні інтереси. Це потрібно зафіксувати протоколом і відправити його до міської ради. Найкраще підходить така опція для невеликих будинків на кілька квартир.

Які є ризики для лучан

Голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк каже, що мешканці будинків, в яких немає об’єднання, і їм призначили управителя, не зможуть впливати не лише на ціну послуг.

«Управитель сам прийматиме рішення щодо будинку. Так, капітальні роботи потребують погодження співвласників, але при бажанні все можна назвати аварійними роботами і тоді дозволу запитувати непотрібно. Той самий «ЖЕК», але в іншій шапці», - вважає експертка.

З її слів, об’єднання співвласників – єдина можливість самостійно керувати будинком. Створити ОСББ можна до 1 травня 2020 року.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ніч резидентів та перевірені хіти: «Карабас Барабас» кличе на вечірки
Наступна новина На Волині урочисто відкрили амбулаторію, на яку витратили майже 8 мільйонів
Останні новини
Схожі новини