Як зекономити на опаленні мільйони?

Як зекономити на опаленні мільйони?
Туристичний логотип обласного центру Волині помістили на модернізаваний будинок

Він став у Луцьку першим панельним будинком, який утеплили. І першим впізнавано-особливим, бо на ньому з’явився офіційний логотип обласного центру Волині.

Нині ж керівництво об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Федорова 4», підбиваючи невеличкі підсумки п'ятирічної діяльності, стверджує: здійснили чимало важливих змін. А мешканці розповідають: відчувають переваги і фізичні, і матеріальні, й естетичні.

***

ОСББ створили тут понад 5 років тому, у 2016-му. Причина – банальна та спільна для більшості подібних рішень: набридло сплачувати за послуги, які ЖПК надавало лише на папері.

На той час «набір» проблем у будинку, введенному в експлуатацію понад 25 років тому, був статичним: каналізація, дах, труби теплопостачання, ліфти, сирість та холод на нижніх поверхах, відсутністть поточних ремонтів місць загального користування та благоустрою, чимало дрібних поточних негараздів, що, накопичившись до критичної межі, впливали на комфорт жильців.

***

Як розповідає Георгій Давидюк, який тоді очолив ОСББ, із першими ініціативами, спрямованими на поліпшення добробуту мешканців, вони не зволікали. Тож у будинку встановили індивідуальний тепловий пункт та тепловий лічильник, залучивши кошти програми «Теплі кредити». І, до слова, результат цих кроків – економія лише на теплі в сезоні 2016-2017 років у межах 300 тисяч гривень.

А ще вперше за роки проживання у будинку мешканці нижніх поверхів грілися взимку. Бо до цього в опалювальні сезони у їхніх помешканнях було по 15-16 градусів вище нуля. І ситуацію змінило лише встановлення ІТП.

Окрім цього, при співфінансуванні з програми «70 на 30» у будинку зробили капітальний ремонт даху та ліфтових шахт. Потім ця програма ще не раз виручала ініціативних мешканців. У 2017 році правління ОСББ, залучивши кошти по програмі «Теплі кредити», утеплило фасад будинку, а у 2018-му – провело капітальний ремонт ліфтів.

І хоч роботи з утеплення фасадів у Луцьку здійснили вже у багатьох будинках (наприклад, в ОСББ «Конякіна, 29А), цей дім все ж має місцеві «відзнаки». Бо він став першою «панелькою» в місті, що змінилася до невпізнаваності завдяки утепленню фасаду, на який помістили ще й таку «родзинку», як туристичний логотип обласного центру Волині.

«То – моя ініціатива. І майстри її реалізували на відмінно. А власне утеплення плюс попередні заходи (ІТП та лічильник) дали такий результат сезону  2017-2018 років, як економія на опаленні в межах 700 тисяч гривень», – уточнює Георгій Давидюк.

У 2017 році правління ОСББ, залучивши кошти програми «70 на 30» , взялося за фасад будинку (фото - konkurent.ua)

Наступним важливим кроком стало знову залучення коштів програми «Теплі кредити». Адже реальною необхідністю для будинку вже давно була заміна дверей та вікон у місцях загального користування. Тож 2019-й додав до переліку заходів із утеплення та модернізації встановлення сорока дверей і  стількох же вікон. А ще – залишив у гаманцях мешканців квартир 900 тисяч гривень.

Окрім згаданих вище заходів, уже керівництво ОСББ оновило на Федорова, 4 каналізаційні труби у двох під’їздах та встановило камери відоспостереження. На часі – повна заміна труб. Але коштами мешканців це буде зробити вельми важко. Тож правління, як то кажуть, – у пошуку програм співфінансування. І сподівається, цю проблему вирішить упродовж найближчих двох років. Тим паче, що проектно-кошторисна документація уже готова.

***

Звичайно, не все просувається гладко. Тож у роботі правління з мешканцями не бракує і негараздів – наприклад, тих же боргів зі сплати на утримання будинку чи ремонтний фонд. Хоча й суми ці не шалені: 4 гривні за квадратний метр на утримання та 2,7 гривні за «квадрат» –  на ремонтний фонд.

Тому прикро, що є мешканці, які користуються загальними благами за рахунок інших. Тим паче, що вигоду мають усі жильці. І вже можна казати, що в опалювальному сезоні 2020-2021 років власники квартир залишили у сімейних бюджетах мільйон гривень. Бо коли міський тариф на опалення становив у січні 2021-го 51 гривню, в лютому 2021-го – 56 гривень за квадратний метр, то на Федорова, 4 за тепло платили 20 і 22 гривні відповідно.

***

А загалом, як уточнює Георгій Давидюк, за п'ять років змін, які сталися після створення у будинку об'єднання співвласників, мешканці лише на опаленні зекономили 3 мільйони 600 тисяч гривень.

«Наші люди порівнюють свої платіжки із тими, які приходять мещканцям сусідніх будинків, де ще немає ні лічильників, ні теплового пункту, ні зовнішньої чи внутрішньої модернізації. Там суми – більш ніж удвічі вищі. Тож маю право стверджувати, що усі проведені роботи, реалізовані заходи і залучені кошти дають конкретний результат. А, окрім цього, дозволяють оцінити зусилля правління ОСББ, спрямовані на покарщення умов проживання людей, енергоощадність та економію коштів і ресурсів», – уточнює Георгій Давидюк.

Попри якісні видимі зміни та реальний фінансовий результат, роботи у будинку на Федорова, 4 ще багато. Однак для вирішення поточних проблем доводиться щоразу шукати нові актуальні варіанти взаємодій ОСББ з місцевою владою та відносно новою всеукраїнською програмою з модернізації і енергоефективності «Енергодім».

І добре, що вже є позитивний попередній досвід. Бо встигати в останній вагон – то не про них. Як переконаний голова правління ОСББ «Федорова 4»: аби зробити більше, треба бути в когорті перших.

Читайте також: Лише створення ОСББ проблем будинку не вирішить: як у Луцьку платити за тепло удвічі менше.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Суд не скасував недовіру депутатів Погуляйку
Наступна новина В Україні продовжили карантин до кінця червня
Останні новини
Схожі новини