Tl: законопроект президента про Антикорупційний суд не відповідає вимогам Венеціанської комісії

Tl: законопроект президента про Антикорупційний суд не відповідає вимогам Венеціанської комісії

Міжнародна антикорупційна організація Transparency International закликала президента України Петра Порошенка відкликати з Верховної Ради законопроект про Антикорупційний суд і внести на розгляд новий з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Про це в середу, 27 грудня, повідомляє прес-служба організації, передає «Тиждень».

"Представництво глобальної мережі дослідивши положення законопроекту №7440 прийшло до висновку, що окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії від 06.10.2017", – йдеться в повідомленні.

У організації зазначили, що проектом передбачена лише дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів, негативний висновок якої може проігнорувати Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Натомість Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям та донорам вирішальну роль в процесі добору суддів.

Згідно з текстом заяви, Transparency International вказали, що предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає усі злочини,  що підслідні НАБУ. Водночас – розширена до цілої низки злочинів, які підслідні Націполіції та Держбюро розслідувань. У висновку Венеціанської комісії чітко вказано, що юрисдикція суду повинна відповідати підслідності НАБУ і САП.

Крім того, додали в організації, закон визначає нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Так, кандидат окрім стажу роботи на посаді судді та наукової діяльності повинен мати значний досвід боротьби з корупцією в судових установах за кордоном.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на офіційному сайті Верховної Ради з'явився текст законопроекту президента України про Вищий антикорупційний суд.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Підприємців Центрального ринку у Луцьку немає куди переселити. ВІДЕО
Наступна новина Україна посіла десяте місце в рейтингу найнебезпечніших країн світу. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини