Топ лікарів-блогерів Волині. У кого читати про болючі менструації, а в кого – про COVID

Топ лікарів-блогерів Волині. У кого читати про болючі менструації, а в кого – про COVID
Колаж Віти Сахнік

Гуглити свої симптоми і запитувати про методи лікування у випадкових людей в інтернеті може бути дуже небезпечно.

Однак, поряд зі сміттям на кшталт «Як схуднути на 10 кілограмів за тиждень» і «Почистити судини з допомогою морквяного соку» в мережі все ж чимало корисної інформації. Особливо, якщо її створюють і поширюють лікарі. Останнім часом все більше медиків перебираються в онлайн і спілкуються одночасно з багатотисячною аудиторією.

«Перший» відшукав не лише найпопулярніших волинських лікарів-блогерів, а й тих, чиї пости, на нашу думку, можуть бути корисними читачам. Знайомтесь.

Петро Патій

Гінеколог, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr_patij

Скільки підписників: 14,8 тисяч

Про що пише: У Петра Патія – 72 дописи, в яких він розповідає про те, як підготуватись до візиту до гінеколога, болючі менструації та методи боротьби з дискомфортом, інтимну гігієну, контрацепцію, найпоширеніші міфи про жіноче здоров’я: лікування «молочниці», дисплазію шийки матки тощо.

Також він пише про «загальномедичні» речі: надмірне використання антибіотиків, призначення багатьох препаратів для лікування одного захворювання, лікування травами та когнітивні упередження. Корисно буде і пацієнтам, і медикам.

Періодично у stories Петро Патій влаштовує марафон відповідей на 100 запитань.

Олександр Матвіюк

Пластичний хірург, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.matviyuk

Скільки підписників: 7,9 тисяч

Про що пише: Олександр Матвіюк часто публікує фото результатів своїх робіт в форматі «до-після», відгуки пацієнтів, а також розповідає технічні деталі роботи: скільки часу тривають різні операції, чи варто боятись наркозу, що обрати – ліпосакцію чи абдомінопластику (пластика живота), про збільшення та зменшення грудей.

Також він пише роздуми на кшталт «Чи переживає хірург за пацієнта».

Олег Яковенко

Пульмонолог, Луцьк

Соцмережа: Фейсбук

Скільки підписників: 3 921

Про що пише: Олег Яковенко очолює одне з відділень тимчасового коронавірусного шпиталю у Боголюбах, тому топ-тема дописів – коронавірус та його лікування. Рівень складності – вище середнього. Здебільшого його пости адресовані колегам-медикам: про специфічні ураження легень та інших органів, тромбоз. Лікар поширює нові дослідження, а також пояснює, як знаходять контактних осіб, чому для лікування інколи доводиться використовувати дорогі препарати.

Широкому загалу може бути цікавий допис з порівнянням ситуації з пневмоніями у 2019 і 2020 роках у відділенні пульмонології обласної лікарні. 

Ярина Куцик

Стоматологиня, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.yaryna_kutsyk

Скільки підписників: 3078

Про що пише: Блог не лише професійний – у ньому багато особистого, зокрема подорожі, відпочинок на природі, час з рідними. Також Ярина Куцик публікує власні роздуми про пріоритети суспільства (краса чи здоров’я), дає поради, як навчити дітей чистити зуби та не боятись стоматологів, як боротись з карієсом, пояснює, до чого приводить відбілювання зубів народними методами, які бувають види знеболення, розповідає, якою була стоматологія в минулому та якою може бути в майбутньому, який зв’язок між зубами та гайморитом.

З незвичного – експеримент, що буде, якщо тиждень не чистити зуби.

Володимир Сябрук

Стоматолог-ортопед, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.v.siabruk

Скільки підписників: 2022

Про що пише: Переважно про протезування, описує випадки зі своєї практики, показує фото «до-після», а також публікує роз’яснювальні пости на кшталт: «видаляти чи лікувати зуб?», «як підготуватись до візиту до стоматолога», «нащо стоматологи фотографують зуби», про те, як змінюється мода на посмішки, страх перед стоматологами. У його акаунті можна більше дізнатись про імпланти, коронки та вініри.

Ольга Шульга

Невропатологиня, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.shulgaolga

Скільки підписників: 1059

Про що пише: Лікарка розповідає, що таке сонний параліч, циркадні ритми (чому нам хочеться їсти вночі), епілепсія, розсіяний склероз, звідки береться надмірна пітливість, про те, як неврологічні захворювання впливають на здатність керувати автомобілем, як спорт впливає на наш мозок, для чого потрібен медичний канабіс, про стосунки лікаря та пацієнта.

Також у блозі є цікаві дописи на, здавалося б, не зовсім медичні теми. Зокрема, чому в ході еволюції в людей з’явилось почуття ревності, як музика впливає на швидкість реакції.

Є серії тематичних постів: про мистецтво і неврологію, неврологію мандрівників.

Юлія Парфенова

Неврологиня, Ковель

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.parfenovayuliia

Скільки підписників: 1038

Про що пише: Сторінка – не лише робоча. Юлія періодично пише про особисте, зокрема, подорожі. Разом з цим у профілі є пости про те, які «знахідки» можна побачити на МРТ хребта і чому це обстеження не слід призначати собі самостійно, чим відрізняються різні методи обстеження, що таке защемлення нервів, грижа, протрузія, «лікування» вітамінами, чому болить шия, куприк, чи варто використовувати мазі і робити масаж, якщо болить спина, чому може боліти голова при фізичних навантаженнях, про заспокійливі препарати, мігрень. Корисно буде не лише тим, хто цікавиться неврологією.

Олена Сосновська

Лікарка УЗД, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.sosnovska

Cкільки підписників: 654

Про що пише: Сторінка відносно нова – створена у серпні цього року і на ній поки всього 12 дописів. Лікарка пише на гінекологічні теми: що таке «жовте тіло», ендометріоз, «низька плацентація» і коли це стає приводом для кесарського розтину, гіпертонус матки і чому такого діагнозу не існує.

Катерина Ковалишин

Стоматологиня, Луцьк

Соцмережа: Інстаграм

Нікнейм: dr.kovalyshyn_ka

Скільки підписників: 538

Про що пише: Як підготувати дитину до походу до стоматолога, як мотивувати її чистити зуби, як карантин вплинув на здоров’я зубів, чи потрібен фтор у зубних пастах, як вибрати щітку.

Також лікарка багато розповідає про відбілювання зубів: чи безпечно це, як довго зберігається ефект, як підготуватись, яких правил слід дотримуватись після, що таке «біла дієта», кому не можна робити відбілювання, чи будуть зуби більш чутливими після відбілювання, показує фото посмішок своїх пацієнтів.

Мар’яна Дмитрук

Cімейна лікарка, Луцьк

Соцмережа: Фейсбук

Скільки підписників: 457

Про що пише: Про вакцинацію, лікування та профілактику грипу, застуди, вітрянки. Також розповідає про менш поширені захворювання, наприклад, менінгіт, медичні огляди – кому і коли слід проходити. Корисно буде дорослим пацієнтам, а також батькам.

Текст: Віта Сахнік

Фото зі сторінок лікарів у соцмережах


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Світломузичний фонтан у Луцьку зможе працювати до +5 градусів
Наступна новина Через аварію у більшості лучан немає води
Останні новини
Схожі новини