Чим дивуватиме Торчинський ярмарок

Чим дивуватиме Торчинський ярмарок

Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок», відбудеться на 31 липня, в межах якого відтворять традиції ярмаркування середини ХVI століття, – повідомляють організатори.

Ідея фестивалю виникла 2020 року. В рамках проєкту «Фронтера» команда «Мистецького об’єднання «Стендаль» вивчала історико-культурну спадщину волинських громад та розповідала про неї у своїх відео.

«Кордони закрились, ми не знали, чи зможемо організувати Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» - пандемія заскочила усіх зненацька. Вирішили досліджувати рідну Волинь. Як виявилось, тоді відбулась одна із найсуттєвіших позитивних змін для нашої команди – ми зрозуміли, що хочемо розвивати мистецьке життя не лише в Луцьку, а й далеко за межами. Відшуковувати в кожній громаді унікальну історичну й культурну родзинку й навколо неї будувати мистецький проєкт, започаткувати «мистецьку хвилю Волинню». «Торчинський ярмарок» - перший із таких проєктів», - розповідає керівниця організації Елла Яцута.

Бачення ж формату вималювалося під час відвідин Торчинського історичного музею імені Григорія Гуртового. Під час екскурсії, яку проводив історик Олександр Мельник, організатори дізналися, що Торчин має давню традицію ярмаркування та багато років поспіль він був знаним ремісничим центром і об’єднував навколо себе всі довколишні села, як сьогодні об’єднує усі населені пункти Торчинської громади. На ярмарки в Торчин приходили і приїжджали купці з усіх усюд та мандрівні актори, саме театрально-циркові дійства користувалися шаленою популярністю.

Театралізований фестиваль-ярмарок перенесе відвідувачів у середину 16 століття. Програма фестивалю пересипана середньовічними лицедійствами від театру «ГаРмИдЕр». Завітає на фестиваль столичний театр на ходулях Highlights, дитячі театральні студії, музиканти з середньовічними
інструментами. Не обійдеться без гучного концерту від гуртів «Ярра» і «The
Doox». Також організатори влаштують лекції та екскурсії містом та музеєм, аби можна було більше дізнатися про історію громади. 

На ярмарку будуть представлені і гончарська справа, і ковальство, і лозоплетіння, і свічкарство. І ще багато інших. Можна буде придбати вироби або ж випробувати себе у новій справі.

«Сімейний фестиваль та пригода для усіх – від малого до старого! Колоритна мандрівка в минуле: артисти, музиканти, співаки й ходулісти будуть вас розважати. На Центральній площі Торчина буде дууже різноманітно і яскраво!», - розповідає про ярмарок режисерка театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька.

 

Ярмарок крафтових виробників з Волинської та Рівненської областей – окраса фестивалю: тут і медові напої, і хлібо-булочні, і м’ясо-ковбасні вироби, і солодощі, і равлики. А поруч фуд-корт, де буде змога гарно пообідати, особливо, якщо приїхали великою сім’єю чи компанією здаля. До речі, реєстрація на фуд-корт триває тут

Традиція ярмаркування свого часу прославила Торчин і «торчинську міру» далеко за межами регіону, із найменням містечка асоціювалося слово «ремісництво». Нині організатори планують відновлювати цю традицію, оживити місцеву історію, запросити виробників і майстрів, повернути Торчину впізнаваність та історичне значення. 

Читати також: «Еко-літо 2021» у Голобській громаді: як це було


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині померла відома гінекологиня
Наступна новина На небезпечному перехресті у Луцьку встановили світлофор
Останні новини
Схожі новини