«Це прорив». У Ковельській лікарні до кінця року планують зробити ще три трансплантації

«Це прорив». У Ковельській лікарні до кінця року планують зробити ще три трансплантації

Ковельські медики розповіли, як проходила операція із трансплантації нирки, яку провели у районній лікарні.

Про це – у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, в Україні успішно провели першу трансплантацію нирки у лікарні районного рівня, і це сталося у місті Ковелі на Волині.

Усю операцію районі лікарі фіксували на відео. У цей час були розгорнуті дві операційні. Одна із них була для донора, інша – для пацієнтки. Оперували медики три з половиною години, залучено було одразу шість хірургів.

«Ні, не боялися, досить тривало навчалися, була дуже серйозна підготовка», – розповів завідувач урологічного відділення Ковельського МТМО Максим Овечко.

Пересадку нирки у районній лікарні медики називають проривом, який може врятувати сотні життів. За словами лікаря-анестезіолога Юліана Голика, близько трьох тисяч пацієнтів потребує операції такого типу.

«На жаль, кожен дев'ятий пацієнт помирає, так і не дочекавшись своєї трансплантації», – каже медик.

До нового року у районній лікарні в Ковелі планують провести ще три подібні операції. 

«У нас є підготовлені дитина, хлопчик, якому маємо пересадити нирку. Також у нас планується пересадка – печінка. Ми хочемо, щоб трансплантологія розвивалася в Україні», – каже головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук.

Пацієнтка Надія Федорова, якій медики районної лікарні вперше в Україні пересадили нирку, нині в доброму гуморі та йде на поправку. У лікарні від неї ні на хвилину не відходить чоловік, який пожертвував своїм органом, аби його Надія жила. 

Через хворобу нирок жінка шість років ходила на гемодіаліз і ще майже три стояла у черзі на пересадку органа. Але та майже не рухалася. Тому, коли замість трансплантації у Запоріжжі їй запропонували операцію у районній лікарні, подружжя майже не сумнівалося.

Чоловік розповідає, що коли вони вперше прийшли до лікарів, ті були дуже привітними. Медики розповіли, що можуть зробити цю операцію і її деталі. «То як можна боятися», – зауважує Віталій.

Результатом і лікарі, і пацієнти задоволені. Медики зауважують, що вже на другий день після операції у жінки покращився колір шкіри, вона почала здоровіше виглядати. Щодо донора, то його планують виписувати уже за три дні. Однак повертатися без дружини він не хоче. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Шлюб – це танець», – психологиня Альона Юхимчук
Наступна новина З піснями, квітами і смаколиками. У луцькому будинку престрілих – осінній бал
Останні новини
Схожі новини