Унікальна операція у Ковелі: вперше в Україні у райлікарні зробили трансплантацію нирки

Унікальна операція у Ковелі: вперше в Україні у райлікарні зробили трансплантацію нирки
Фото ілюстративне

В Україні успішно провели першу трансплантацію нирки у лікарні районного рівня, і це сталося у місті Ковелі на Волині.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Новий орган отримала 34-річна пацієнтка із хронічною хворобою нирок V ступеня, яка 6 років отримувала сеанси гемодіалізу та 3 роки перебувала в черзі на трансплантацію нирки у Запоріжжі.

Донором став її чоловік, який віддав свою нирку задля порятунку дружини.

Наразі подружжя почувається добре та вже будує плани на майбутнє.

19 вересня Ковельське МТМО (міськрайонне територіальне медичне об’єднання) отримало ліцензію для здійснення трансплантації органів. До сьогодні в Україні було лише п'ять центрів трансплантації, в яких у 2018 та 2019 роках було проведено лише невелику кількість трансплантацій нирок при потребі близько 3 тисяч подібних операцій на рік.

У міністерстві зазначають: історія Ковельської лікарні доводить, що трансплантацію можна робити і в регіональних центрах, потужність яких потрібно розвивати спільно з місцевими органами влади. 

«Міністерство охорони здоров’я вітає перші успіхи колег-медиків, які 6 місяців готували подружжя до операції. Ця трансплантація - результат великої і злагодженої роботи мультидисциплінарної команди: лікарів урологів, анестезіологів, хірургів, трансплант-координатора та юристів.

Сподіваємося, що найближчим часом вся країна дізнається про нові успіхи наших медиків у сфері трансплантації», – йдеться у повідомлення.

Читати також: У Ковелі вперше провели надскладну операцію на відкритому серці


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У луцькому кафе потруїлися відвідувачі і кухарка. Підозрюють сальмонельоз
Наступна новина Луцький зоопарк переходить на «зимовий» графік роботи
Останні новини
Схожі новини