Це суперечить виборчому законодавству, – КВУ про опитування у день виборів

Це суперечить виборчому законодавству, – КВУ про опитування у день виборів
Фото ілюстративне

У Комітеті виборців України занепокоєні рішенням президента України Володимира Зеленського проводити опитування під час місцевих виборів 25 жовтня. У КВУ кажуть, що це суперечить виборчому законодавству.

Про це сказано в заяві комітету, опублікованій у фейсбуці.

У КВУ наголошують, що не розуміють, який саме юридичний механізм використають під час проведення опитування і які будуть його наслідки. 

«Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України. КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, однак не були прийняті», – йдеться у заяві комітету.

Тут нагадують, що на початку вересня парламент уже розглядав аналогічні пропозиції. Зокрема, мовиться про законопроєкт № 4043 «Про внесення змін до Закону України «Про Центральну виборчу комісію» щодо опитувань громадської думки». У документі пропонували дозволити ЦВК проводити опитування громадської думки на загальнодержавних виборах. Проте Верховна Рада за ініціативу не проголосувала. Ба більше, її розкритикували експерти.

У КВУ наголошують: до виборів залишилося лише 12 днів, тому схожі навантаження на комісії можуть взагалі заблокувати весь процес. Виборцям потрібен час, аби ухвалити рішення.

«Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. Нині це неможливо, отож може розглядатись, як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування», – ідеться в заяві КВУ.

Нагадаємо, Зеленський анонсував всенародне опитування під час виборів. Так, на виборчій дільниці українцям запропонують відповісти на додаткові 5 питань. Про що буде опитування – наразі невідомо. За словами президента, питання стосуватимуться того, що «люди обговорюють на вулиці, на кухні і в інтернеті, про що сперечаються з друзями, батьками або таксистами».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пробне ЗНО-2021. Стали відомі дати реєстрації і тестування
Наступна новина Як Волинський національний університет святкуватиме 80-річний ювілей
Останні новини
Схожі новини