Це збурить людей, – луцький активіст прокоментував законопроекти про «євробляхи»

Це збурить людей, – луцький активіст прокоментував законопроекти про «євробляхи»
Член Громадсько-консультативної ради при Головному управлінні ДФС Волині Сергій Чуріков

Член Громадсько-консультативної ради при Головному управлінні ДФС Волині Сергій Чуріков прокоментував, наскільки доступними можуть бути автомобілі з-за кордону для українців, якщо розмитнювати їх згідно із законопроектами Ніни Южаніної.

Про це він розповів у коментарі «Першому».

Мова йде про законопроекти № 8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування податком легкових транспортних засобів» та № 8488 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України», які підтримали депутати Верховної Ради України 13 липня.

«На наших вулицях багато авто на іноземних номерах і чимало 40-річних «шедеврів» радянського автопрому. А для багатьох людей авто – це навіть не розкіш, а недосяжна мрія. Проблему не бачить хіба що сліпий, навіть наші депутати її побачили. Тому зареєстрували 2 законопроекти. Їх авторка Ніна Южаніна бачить вирішення «проблем з автомобілями на іноземній реєстрації» у банальній забороні пересуватись на таких автомобілях. За порушення – штрафи і конфіскація авто. Як «компроміс» пропонується зниження ставок на розмитнення авто. Ну, наприклад, автомобіль VW Passsat 1.9 TDI 2000 року, який в Німеччині коштує 1000 євро, можна буде розмитнити та поставити на українські номери за, приблизно, 3500 євро», – каже Сергій Чуріков.

«Задля справедливості, потрібно зазначити, що законопроект пропонує деякі позитивні зміни. Зокрема, знімається заборона на імпорт іномарок старішіх 2010 року і таких, що не відповідають екологічним вимогам Євро-5. Акцизи знижені. Для різних автівок по-різному. Для 15-20 річних «дизелів» вони були гігантські, а тепер просто дуже високі. Хоча для іномарок 2005-2009 років з бензиновим двигуном невеликого об’єму вони досить прийнятні. Наприклад, акциз на бензинове авто об`ємом 1,5 л 10 річної давності акциз буде «всього» 750 євро. Біда, що більшість авто на єврономерах та автомобілі, які можна назвати доступними, це авто віком 15 років і старші, «дизелі» з об`ємом близько 2 л і вище. Окрім акцизу, мито, ПДВ, збір в Пенсійний фонд. Тому доступні авто вартістю 1000-2000 євро в Німеччині стають не такими доступними вже за 4000-6000 євро на українських номерах. Чи будуть люди переплачувати в рази за недорогі авто, чи знайдуть кошти на новіші і дорожчі? Моя відповідь – ні», – переконаний активіст.

На його думку, проекти голови комітету Южаніної не вирішать проблему повністю.

«Чи будуть люди спокійно реагувати на те, що їх фактично позбавлять права користуватись власним авто (нехай і не оформленим в традиційний спосіб)? Це збурить сотні тисяч людей з непередбачуваними наслідками. Чи є вирішення проблеми? Є. І воно просте. Праска, джинси, мобільний телефон імпортуються в Україну без сплати акцизів та зборів в Пенсійний фонд. Тому ці товари ми можемо купити за цінами співмірними з європейським, а не в рази дорожче. Тож потрібно скасувати «зайві» податки при розмитненні, зняти усі обмеження на імпорт (по віку, екологічному стандарту, сертифікатах, тощо).

Без акцизу та збору до пенсійного фонду автомобілі, особливо старші 15 років, стануть доступними більшості українців. За 1000-2000 євро можна буде придбати іномарку на українських номерах та в робочому стані. Саме це передбачає моя ідея на проекті «Нові Лідери», яка набрала найбільше голосів на Волині. Зараз я готую законопроект, проводжу консультації з фахівцями та зацікавленими групами», – розповідає Чуріков. На його думку, така ініціатива значно краща, ніж прихований імпорт у вигляді автомобілів на єврономерах, від якого рівно «нуль» до бюджету.

За його розрахунками, легалізація імпорту вживаних авто принесе 20 мілярдів в казну щорічно. 

Читайте більше: На Волині пропонують шлях легалізації автомобілів «на бляхах»

«На заваді – потужне автомобільне лобі та чиновники, які заробляють на тіньових схемах. Чи можуть прості українці подолати опір людей, яких влаштовує сьогоднішній стан справ, бо приносить колосальну «чорну касу»? Тільки коли ідея доступних авто на українських номерах здобуде популярність в значної частини суспільства, коли ми не будемо ділити водіїв на «бляхарів» та «не бляхарів», депутати змушені будуть прислухатись до вимог народу. Адже рейтинги потрібні усім. Тим більше перед виборами», – додає Сергій Чуріков. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні заборонили лікарські засоби від гіпертензії
Наступна новина На громадських слуханнях вирішуватимуть, чи давати землю для сміттєвого полігону під Луцьком
Останні новини
Схожі новини