«Із розумінням», - луцькі свободівці про знесення постамента до пам’ятника Бандері

«Із розумінням», - луцькі свободівці про знесення постамента до пам’ятника Бандері
На постаменті в Луцьку: Бандера в рушниках. Джерело фото: Волинські новини

Голова Луцької міської організації ВО «Свобода», депутат Луцькради Микола Федік пояснив, як луцькі свободівці оцінюють ідею з реконструкції площі біля РАЦСу та знесення постаменту до неіснуючого пам’ятника Степанові Бандері перед ним. Каже, «Свобода» «з розумінням сприйняла таку позицію».

Нагадаємо, пам’ятник Степанові Бандері у Луцьку будують з 2008-го.  Свого часу волинські свободівця оголошували збір коштів на цей монумент і навіть стверджували, що зібрали певні кошти.

Щороку 1 січня у день народження Бандери до постамента несуть квіти. У 2021-му в Луцьку оголосили про початок реконструкції площі перед РАЦСом та плани знести постамент.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Відомо, де і коли буде інший пам’ятник Степанові Бандері.

Що кажуть у «Свободі»?

Лідер луцької «Свободи» заявив, що партійці «вітають» таке рішення.

«Вітаю підписання Меморандуму про спорудження пам’ятника Степану Бандері у місті Луцьку та підтримку депутатами проєкту рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 13 серпня 2008 року «Про заходи з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження Степана Бандери». Цей крок відкриває нову сторінку в питанні будівництва монументу Провіднику ОУН в обласному центрі Волині. Практична реалізація положень Меморандуму у найближчі роки призведе до появи у Луцьку пам’ятника на честь видатного українця Степана Бандери», - каже Микола Федік.

Партієць пояснює, чому за роки монумент Бандері не з’явився.

«Втілити рішення у життя так і не вдалося. На заваді стало чимало непередбачуваних факторів. З приходом до влади Януковича та Партії регіонів у 2010 році розпочався системний спротив тодішньої обласної адміністрації намірам національно свідомої громадськості спорудити у Луцьку пам’ятник лідеру ОУН. Чимало чиновників і депутатів Луцької міськради тих часів не мали жодного бажання виконувати ухвалене рішення. Процес свідомо затягувався у часі.

Падіння режиму Януковича у 2014 році внаслідок Революції Гідності, здавалося, відкрило зелене світло для пам’ятника Степану Бандері у Луцьку. Проте з’явилися нові перешкоди. Початок російської агресії зумовив концентрацію всього суспільства, ресурсів, енергії на протидію ворогу. А економічна криза і стрімке знецінення національної валюти суттєво обмежили фінансові можливості для будівництва», - зазначає депутат.

За його словами, Волинське Братство ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура» погодилося та підтримало пропозицію щодо перенесення місця спорудження пам’ятника.  

Де гроші?

На монумент Бандері у Луцьку не раз виділяли гроші з бюджету, але ці кошти поверталися в казну. Як свого часу пояснювали свободівця, їх не могли освоїти.

Так не змогли використати 150 тисяч, які виділили з міського бюджету в 2011 році, та 250 тисяч, які у 2014 році віділила Волинська обласна рада.

У 2016 році з міського бюджету на Бандеру виділили 200 тисяч гривень. Тоді, в порівнянні з попередніми роками, значно зросла варітсть встановлення пам'ятника. Якщо в 2012 всі роботи обійшлися б у 1,5 мільйони, то у 2016 їх вартість становила 3,5 мільйони гривень. Ці кошти вперше були освоєні. Було проведено тендер. Конкурс виграла фірма КМП «Гранітбудексклюзив». Над самим же проектом пам’ятника працював скульптор з Рівного – Володимир Стасюк.

Макет монумента в Луцьку.
Джерело фото: Волинські новини



За виділені гроші, зробили гіпсовий макет пам’ятника. Монумент мав бути заввшики 8 метрів 25 сантиметрів, фігура Степана Бандери - висотою 3,8 метра.

Далі розгорнулися суперечки, де має стояти монумент і яким він має бути. Питання зайшло у глухий кут.

Ініціатори постання монумента ще у 2008 році відкривали спеціальний депозитний рахунок. У 2018-му голова Волинського братства ветеранів ОУН-УПА Богдан Вівчарик говорив, що «зараз на ньому понад 41 тисяча гривень».

«На цей депозитний рахунок кожного місяця «капають» якісь гроші. Його відкрили ще десять років тому, коли виникла ідея збудувати пам’ятник. Туди вносити кошти й на будівництво постаменту та на покупку східців. Кошти, які туди надходили постійно «рухалися», але ніколи на цьому рахунку не було більше 50 тисяч гривень. Зараз ця сума знаходиться на цьому рахунку", - розповідає голова Волинського братства ветеранів ОУН-УПА.

Також відомо, що для збору коштів на побудову пам’ятника створили навіть окремий благодійний фонд «Спорудження пам’ятника Степану Бандері у Луцьку». Його керівником став депутат Волинської обласної ради та керівник ВО «Свобода» на Волині Анатолій Вітів. У 2018-му він пояснював, що благодійний фонд наразі коштів не збирає через «ситуацію в Україні».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку з’явилась концепція розвитку велоінфраструктури. Що там є
Наступна новина Ще у 14 волинян виявили коронавірус за минулу добу
Останні новини
Схожі новини