Цікаві факти про Конституцію України

Цікаві факти про Конституцію України

28 червня українці святкують річницю прийняття головного документу держави – Конституції.

22 роки тому відбулася знамення для всієї країни подія – українські парламентарі після доби обговорень таки прийняли Конституцію.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ:

1. Україна прийняла свою Конституцію останньою серед усіх пострадянських країн, і прожила «без конституції» п'ять років. В цей період діяла стара конституція УРСР 1978 року, в якій були припинені цілі розділи та додані важливі положення.


2. День Конституції України – єдине державне свято України, встановлене положеннями самої Конституції.


3.  Засідання Ради, на якому приймалася Конституція, тривало добу, а головний доповідач Михайло Сирота провів за трибуною 23 години.


4. Міжнародне співтовариство визнавала українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.


5.  З 1990 по 1996 роки було запропоновано більше десятка проектів Конституції України. Авторами виступали політичні партії, вчені, спеціальна Конституційна комісія. Так, Конгрес українських націоналістів пропонував позбавити Крим автономії, а комуністи – зберегти радянську назву України (УРСР), і повернути владу радам.


 6. Конституційна комісія працювала над основним законом України в авральному режимі – протягом трьох місяців у авторів не було вихідних, а робочий день починався о 9 ранку і закінчувався приблизно в 10 вечора.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Було болото, а став «стадіон»: у Любомлі облаштували футбольне поле. ФОТО
Наступна новина «Справжні піца і суші повинні коштувати 7-10 доларів», - ресторатор Роман Хорзов
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні