«У 70% луцьких ресторанів є проблеми на кухні», - експерт Сергій Матяш

«У 70% луцьких ресторанів є проблеми на кухні», - експерт Сергій Матяш
Сертифікований спеціаліст системи НАССР Сергій Матяш

Попри те, що з 20 вересня українські заклади харчування повинні працювати з дотриманням системи HACCP, близько 70% луцьких ресторанів, кафе і барів цього не роблять.

Про це розповів засновник луцької компанії КухАрт, сертифікований спеціаліст системи НАССР Сергій Матяш.

Довідково. Hazard Analysis Critical Control Points (HASSP) – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Система застосовується у США, Канаді, Японії, Австралії, ЄС та інших розвинених країнах. В Україні поступово впроваджується з 2016 року. З 20 вересня 2019 року дотримання HACCP – обов’язкове для закладів громадського харчування.

Експерт Сергій Матяш каже, що держава неактивно інформувала про впровадження системи, відтак багато рестораторів досі вірять, що їх це омине.

«Не омине. Держпродспоживслужба влаштовуватиме перевірки і за їхніми результатами можливе, як повне закриття закладу до з’ясування обставин, так і закриття певних процесів, наприклад, приготування гарячих страв, штрафи від 20 тисяч гривень», - наголошує спеціаліст.

Що не так на кухнях луцьких ресторанів

Сергій Матяш вважає, що кухні близько 70% луцьких закладів харчування не відповідають нормам:

– На кухні можна використовувати лише сертифіковане обладнання з нержавіючої сталі марки 304 або 316, хоча деякі ресторатори цим нехтують;

– Неправильне використання обладнання. Наприклад, м’ясорубка стоїть 30 хвилин без діла і ніхто її не миє;

– Обладнання неправильно розташоване. Наприклад, з брудним посудом до мийки потрібно йти через всю кухню або так само йти у вуличному одязі до роздягальні;

– При проектування робили акцент не на більшу кухню, а на кількість столиків у залі. Відповідно на кухні замало мийок, столів, холодильників – сирі і готові продукти у них змішуються;

Як вирішити проблему

Сергій Матяш наголошує, що найпростіше зробити все правильно на етапі проєкту ресторану. Однак виправляти недоліки все ж доведеться і закладам, які давно працюють.

«Часто треба коригувати меню – викидати з нього якісь страви, підлаштовувати технологічний процес, переставляти обладнання, купувати нове. Бо буває, наприклад, меню на 15-20 сторінок, а кухня – 10 квадратних метрів. Цього вкрай мало для нормального приготування», - пояснює експерт.

Він запевняє, що впровадити систему HACCP доведеться усім без винятку закладам громадського харчування і краще це зробити раніше, ніж Держпродспоживслужба прийде з перевіркою.

В КухАрті є послуги як проєктування кухні, так і консультації, аналіз того, як вже працює заклад.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У школах Луцька даватимуть електронні квитки і місцевим, і приїжджим учням
Наступна новина Як луцька школа № 9 відсвяткувала ювілей
Останні новини
Схожі новини