У Білорусі звіряють дані військового обліку

У Білорусі звіряють дані військового обліку

Наразі в Білорусі триває масова звірка даних військового обліку, яка триватиме до кінця поточного року. 

У ситуації ризбиралось білоруське видання Motolko.Help.

Про звіряння даних військового обліку повідомило МО РБ у своєму пресрелізі, зазначивши, що повістки для звіряння даних прийдуть усім військовозобов'язаним у Білорусі: «З середини листопада до кінця поточного року облікові дані будуть звірені у всіх без винятку військовозобов'язаних, які стоять на військовому обліку. У зв'язку з цим протягом листопада значна кількість громадян візьме участь у вказаних заходах», – йдеться у повідомленні МО РБ.

Згодом з'явилася інформація, що військовий комісаріат Брестської області розмістив на порталі державних закупівель інформацію про закупівлю такої поліграфічної продукції:

Закупівля 1:

  • Повістка загального виклику - 100 000 шт.
  • Повістка на заходи по призову — 120 000 шт.
  • Повістка на відправку у військо – 6000 шт.
  • Повістка про явку громадянина на приписку - 2000 шт.
  • Персональна повістка - 180 000 шт.
  • Мобілізаційний припис військовозобов'язаного, призначеного в команду - 73 000 шт.
  • Мобілізаційний припис військовозобов'язаному, якого залучають для забезпечення мобілізації - 30 000 шт.
  • Мобілізаційний припис на транспортний засіб – 6000 шт.

Закупівля 2:

  •     Мобілізаційні приписи – 50 000 штук.

Обидві закупівлі мають відбутися у листопаді-грудні  2022 року.

Навіщо одному військкомату стільки повісток?

Для початку варто зазначити, що на сайті держзакупівель розміщено плани державних закупівель обласних (Мінського міського) військкоматів. Іншими словами, обласні військкомати закуповують товари (роботи, послуги) для потреб військкоматів усієї області (міста Мінська).

У Брестській області 16 військкоматів та відокремлених груп (у районах, де немає свого військкомату). Відповідно, кожну позицію документів, що закуповуються, потрібно розділити на 16.

На прикладі повісток загального виклику (100 000 шт.), виклику на заходи по призову (120 000 шт.) та «повісток моб» (мобілізаційні, 180 000 шт.) виходить, що на кожен військкомат у середньому закуповується по 25 000 таких повісток (призову - 7500, загального виклику - 6250, "моб" - 11250).

А скільки військкомат може витратити бланків повісток?

Під час весняного призову 2022 року виклику на призовні комісії підлягали близько 43 тис. молодих людей. Йдеться про всіх призовників (в т.ч. і тих, кому буде надано відстрочку). Умовно 1/6 цієї цифри (у РБ 5 областей + місто Мінськ як самостійна адміністративно-територіальна одиниця) припало на Брестську область. Це 7200 людей. За час призову призовник може отримати кілька повісток (наприклад, відомі випадки, коли за призов призовник міг отримувати 5-6 повісток — без урахування повістки про безпосереднє відправлення до військ для проходження служби). Якщо припустити, що за час призову 1 призовника військкомат витрачає на нього 4 повістки, то вийде, що закуплених повісток для заходів призову (на строкову службу) вистачить лише орієнтовно на 4 призовні кампанії (120 000/4/7200 = 4,1). Нагадаємо, що призов до РБ здійснюватиметься 2 рази на рік (навесні та восени).

За повістками загального виклику військовозобов'язаних, наприклад, викликають у військкомат для уточнення даних військового обліку. Тобто кількість повісток, що закуповуються, на кожен військкомат також бути в межах звичайних потреб.

З мобілізаційними повістками ситуація виглядає так. Відповідно до Закону «Про військовий обов'язок та військову службу» на військову службу з мобілізації закликаються громадяни віком від 18 до 65 років, які перебувають або зобов'язані перебувати на військовому обліку. Станом на початок 2018 року чисельність чоловіків, що підлягають мобілізації в Брестській області, становила орієнтовно 417 тисяч (зараз зазначена цифра може бути навіть меншою). Виходить, що закуплено 180 000 шт. вистачить, щоб сповістити майже половину чоловіків, що підлягають мобілізації. Але треба також враховувати, що частина їх має мобілізаційний припис.

Зазначимо, що у своєму пресрелізі МО РБ зазначило, що «Повістки на мобілізацію відрізняються від інших документів формою. У цьому випадку йдеться про форму бланків, якими військовозобов'язані викликаються для уточнення обліково-приписних даних, сповіщаються про зборові заходи».

Начебто все ясно. А в чому тоді різниця між повістками та мобілізаційними приписами?

Мобілізаційний припис має на меті прикріпити громадянина до в/ч та сформувати зразкові списки тих, що підлягають виклику в разі мобілізації. За наявності мобілізаційного припису громадянин зобов'язаний з'явитися у військкомат (на збірний пункт, до сільвиконкому) при оголошенні мобілізації без додаткових повідомлень. Повістка служить документом, на підставі якого громадянина можуть викликати у військкомат (наприклад, для проходження медогляду).

При цьому важливо відзначити, що при отриманні власнику мобілізаційного припису повістки, в якій терміни та місце явки вказані відмінні від припису, то керуватися треба інформацією повістки.

А що із мобілізаційними приписами?

Що стосується мобілізаційних приписів, то виходить, що власне мобприписів (закупівля №2) закупили по 3125 на військкомат. У середньому за один призив до армії йде близько 10 000 призовників по всій Білорусі. А в рамках осінньої призовної компанії 2022 року від Брестської області планують призвати близько 2,5 особи. Стільки й орієнтовно звільнятиметься в запас кожні пів року. Навіть якщо взяти до уваги, що тим, хто звільнився в запас, будуть видавати мобілізаційні приписи, то вийде, що їх має вистачити на 10 років тільки для видачі «дембелям» (50 000/2500/2 = 10). Треба врахувати, що видавати їх будуть не лише «дембелям», а й тим, хто звільнився в запас раніше.

Також у закупівлі 1 передбачалося закупити мобілізаційні приписи: військовозобов'язаного, призначеного в команду (73 000 шт.), що залучається для забезпечення мобілізації (30 000 шт.) та на транспортний засіб (6000 шт.).

Із розпорядженнями на транспортні засоби все просто. Відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлюється військово-транспортний обов'язок (коли власники транспортних засобів передають їх на потрібни армії під час мобілізації).

Усього приписів військовозобов'язаного, призначеного в команду (73 000 шт.) та залученого для забезпечення мобілізації (30 000 шт.), закуповується на кожен військкомат по 6437 шт. До цих цифр також слід застосувати логіку, як і закупівлю мобілізаційних розпоряджень (за закупівлею №2), описану вище.

А раніше такі закупівлі були?

На сайті з держзакупівлями можна знайти безліч закупівель різними військкоматами поліграфічної продукції. Наприклад, військовий комісаріат Брестської області у 2020 році закуповував аж 350 тисяч шт. мобілізаційних повісток, та ще 265 000 шт. — порядку загального виклику та виклику на заходи призову.

Слід ще враховувати, що якщо до кінця року в організації залишаються невитрачені бюджетні кошти, на них закуповуватимуть різні товари (роботи, послуги), щоб витратити виділений на рік бюджет у нуль. Логіка проста: якщо до кінця року в організації залишилася частина виділених коштів, то наступного їй просто виділять менше грошей із бюджету (а цього, звичайно, нікому не хочеться). Тому наприкінці року можуть виникати закупівля чогось із запасом для освоєння бюджету.

І що це все означає?

У сухому залишку можна констатувати, що закупівлі спрямовані на поповнення поточних потреб військкоматів у порядку денному та мобілізаційних приписах. Такі закупівлі здійснювалися і раніше. Говорити, що тільки закупівля повісток та моб.приписів свідчить про підготовку до мобілізації не доводиться.

Однак не можна забувати, що в РБ до кінця року триває масова звірка даних військового обліку, яку можна трактувати як потенційну підготовку до майбутньої мобілізації. Проте сьогодні ознак початку реальної мобілізації у Білорусі не спостерігається. Тому оголошення мобілізації в РБ є одним із (нехай і малоймовірних) сценаріїв розвитку ситуації.

Читайте також: Росіяни обстріляли об‘єкт енергетичної інфраструктури в Ковельському районі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі про повітряну тривогу сповіщатимуть локомотиви залізниці
Наступна новина У Польщі, ймовірно, впали російські ракети: загинули двоє людей
Останні новини
Схожі новини