У гуртожитку Луцького НТУ – спалах сальмонельозу

У гуртожитку Луцького НТУ – спалах сальмонельозу

П’ятеро студенів Луцького національного технічного університету, котрі проживають в гуртожитку, потрапили до лікарні з діагнозом сальмонельоз.

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

«Стан хворих середньої важкості. Постраждалі знаходяться на стаціонарному лікуванні. За результатами бактеріологічного обстеження у всіх хворих встановлено етіологічну причину захворювання, і це – сальмонела», – повідомляють у лабораторному центрі.

Лікарі-епідеміологи провели епідеміологічне розслідування і встановили, що спалах має побутовий характер: захворілі вживали привезені з дому м’ясні страви домашнього приготування. Зі слів захворілих, страви зберігались у холодильнику. 

У студентських їдальнях та інших закладах громадського харчування вони не харчувалися.

«Захворювання на сальмонельоз, рівень якого в області зростає, стало серйозною загрозою епідблагополуччя населення. За даними факторного аналізу, проведеного фахівцями лабораторного центру, 22% з числа захворілих пов’язують захворювання із вживаннямм’ясних продуктів, 38% – із вживанням яєць, 21% – із вживанням кулінарних виробів», – розповіли медики.

Довідково
Сальмонельоз – це захворювання з групи кишкових інфекцій, що передається від тварин, хворої людини або носія інфекції до здорової людині фекально-оральним шляхом. Причиною захворювання є його збудник – паличка роду сальмонел. Сальмонела має високий рівень стійкості до дії чинників зовнішнього середовища, і здатна виживати при досить високих температурах. Джерелом зараження є в основному тварини і птахи. 
У світі спостерігається зростання захворюваності на цю інфекцію. 
При проникненні сальмонел в організм людини з їжею перші симптоми можуть з’явитися вже через кілька годин або ж протягом 3 днів, зазвичай – протягом першої доби. При контактно-побутовому зараженні інкубаційний період може збільшитися до 8 днів. 
Симптоми і важкість хвороби визначаються формою її протікання. Шлунково-кишкова форма, що виникає майже в 98% випадків інфікування, характеризується різким підвищенням температури тіла, слабкістю, ознобом, головним болем, нудотою та болями в животі, виснажливим проносом. 
Якщо хвороба протікає у важкій формі, то спостерігається збільшення печінки і селезінки, а також зневоднення. Можливий розвиток ниркової недостатності. 
Спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує.
Профілактичні заходи:
– кип’ятіння молока;
– достатня термічна обробка м’яса, риби, птиці;
– відмова від пиття сирих яєць, вживання яєчні — «глазуньї», відмова від домашнього майонезу з сирими яйцями;
– для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;
– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.), зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
– дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
– звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання продуктів, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника);
– споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
– перед споживанням овочі та ягоди мити під проточною водою чи ошпариювати.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьк – одне з міст із найменшою площею зелених насаджень
Наступна новина Ще понад сотня волинян захворіла на коронавірус. Де саме виявили нові випадки зараження
Останні новини
Схожі новини