У храмі ПЦУ на Волині знайшли пасхальне послання від патріарха Кирила

У храмі ПЦУ на Волині знайшли пасхальне послання від патріарха Кирила

У храмі села Годомичі, що на Маневиччині, де парафія нещодавно вийшла з Московського Патріархату, перейшовши у Православну Церкву України, виявили брошуру «Пасхальное послание Патриарха Московського и всея Руси Кирилла», датовану 2017 роком.

Про це йдеться на сторінці Волинської єпархії ПЦУ у Фейсбуці.

Читати також: «Ми і так українська церква»: у Годомичах священик просив не поспішати із переходом у ПЦУ

У дописі зазначається, що текст послання подано не тільки російською, а й українською мовами. Місцеві церковні прислужники підтвердили, що попередній душпастир із МП дійсно виголошував це послання за тогорічним великоднім Богослужінням.

«Треба сказати, що у Православ’ї є така доволі давня традиція, коли Предстоятелі Помісних Церков, єпархіальні архієреї з нагоди найбільших свят звертаються зі спеціальними проповідями, які називаються посланнями. Насамперед, це Пасха й Різдво Христове.

Зрозуміло, що керуючі єпархіями звертаються лише до пастви на своїй території, а от Предстоятель – до всієї церковної спільноти. І дійсно, коли подивитися Устав РПЦ на її офіційному сайті, то в главі IV, п. 7 читаємо: «Осуществляя свою каноническую власть, Патриарх Московский и всея Руси… ж) обращается с пастырскими посланиями ко всей полноте Русской Православной Церкви», – йдеться у дописі.

«Тут усе зрозуміло й проблема не в цьому. Проблема в тому, що духовенство РПЦ в Україні переважно не таке чесне перед парафіянами, як хоча б колишній настоятель із с. Годомичі. Воно навмисне прикривається назвою Українська Православна Церква, щоб ввести в оману прихожан. Воно постійно повторює: ми не російська, а українська Церква, наш Предстоятель не в Москві, а в Києві, ми самостійні і незалежні тощо. Заради того, щоб не видати себе, дехто навіть не поминає московського Патріарха під час Відправ та служить українською мовою.

Ось і на так званому стоянні за віру в Луцьку перед облдержадміністрацією 28 лютого представники МП тримали плакати, переконуючи: «Ми є УПЦ».

«Чи можна цю частину ідеології РПЦ не називати дезінформаційною? Відверто кажучи, важко назвати інакше. Як і важко припустити, що таким чином українські адепти «Русского мира» зневажають чи соромляться свого московського Предстоятеля і справжньої назви Церкви», – пишуть далі на сайті. А відтак додають: «Але поки говорять людям одне, діють, як їм треба. Колишній настоятель із Годомич не їздив же за Посланням Патріарха в Москву. Все робиться централізовано: з Московської Патріархії в Київську митрополію, звідти – в Управління єпархій, а далі в храми. Зокрема, за словами маневицького декана ПЦУ протоієрея Андрія Закидальського, послання Предстоятеля РПЦ за різні роки, зокрема, роки нинішньої російської агресії щодо України, виявлено й у церквах інших громадах, які покинули Московський Патріархат», – пишуть у Волинській єпархії ПЦУ.

 

ЩО РОБИТЬ НА УКРАЇНСЬКОМУ ПОЛІССІ ПАТРІАРХ КИРИЛ? Священики ПЦУ виявили ще одне підтвердження того, що духовенство МП...

Posted by Волинська єпархія Православної Церкви України on Tuesday, 5 March 2019

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лише за тиждень на Волині ліквідували 29 пожеж сухостою
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 6 березня
Останні новини
Схожі новини