У храмі все повинно бути українське, – керівник «Оранти» про ідею піснеспівів в луцькому соборі

У храмі все повинно бути українське, – керівник «Оранти» про ідею піснеспівів в луцькому соборі

Архієрейський хор «Оранта» розпочав масштабний проєкт: щонеділі Божественну літургію в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці супроводжують піснеспівами тільки вітчизняних композиторів.

Як розповіли в пресслужбі Волинської єпархії ПЦУ, ініціатива належить Василеві Мойсіюку, головному регентові і художньому керівникові цього відомого творчого колективу, заслуженому діячеві мистецтв України. Він зі співцями тривалий час виношували ідею оновити репертуар, а з початком вторгнення московії на територію України в цьому не залишилося жодного сумніву.

«У нас дуже багато хорошої сакральної музики різноманітних авторів, наприклад, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Якова Яциневича. 19 лютого ми вперше здійснили задумане під час літургії і виконали піснеспіви Леонтовича», – розповів керівник «Оранти».

За його словами, змінювати репертуар було нескладно. Доводилося це робити й раніше, щоправда, у поєднанні з творами іноземних митців. Але сьогодні, переконаний Василь Васильович, у храмі нашої церкви все повинно бути українське, в тому числі піснеспіви. Вони, до речі, хоча й відповідають вимогам візантійської традиції, але основані на національному мелосі.


«На творах Леонтовича «Оранта» зупинятися не планує. Працюємо над новим репертуаром, обираючи твори не менш талановитих українських композиторів. Зараз гарна і сучасна музика. Можливо, іноді вона й складна, але її теж плануємо вивчити і взяти в роботу. Треба виховуватись на кращих зразках української культури і музичного мистецтва», – упевнений хормейстер.


Із цього приводу митрополит Луцький і Волинський Михаїл каже: тепер у головному храмі єпархії відправи лунатимуть не лише українською мовою, а й в українській музичній традиції. А голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко зазначив: цей почин надзвичайно актуальний, бо якщо не використовувати рідну музику, приходять ті, хто нав’язує нам свою.

Микола Леонтович (1877–1921) – корифей нашої культури. Син священника, закінчив семінарію і, зокрема, чимало трудився над духовними творами. «Літургія святого Іоана Золотоустого» – одна з вершин Миколи Дмитровича.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На війні загинув Герой з Волині, який разом з батьком став на захист України
Наступна новина З початку війни на Волині пошкоджено – 21 житловий будинок
Останні новини
Схожі новини