У лісі на Волині назбирали білих чорниць. ФОТО

У лісі на Волині назбирали білих чорниць. ФОТО
Джерело - http://polissia.net

У лісах села Клітицьк Камінь-Каширського району ростуть чорниці, ягоди яких мають білий колір.

Про це пише Олесь Федорович на шпальтах видання Полісся.

«Ми б і самі у це не повірили, якби мешканка цього села і наша читачка Іванна Тихонюк не передала нашому кореспонденту кілька гілочок, судячи з листя, справжнього чорничника, але з незвичними білими ягодами», – зазначає автор.

Зі слів дівчини, білі чорниці ростуть у кількох місцях поблизу Клітицька.

Автор додає, що подібний феномен на теренах району проявився, мабуть, чи не вперше.

«Пишуть, що білу чорницю іноді знаходять в Карелії, але і там вона є великою рідкістю. Є відомості, що подібна ягода іноді зустрічається поблизу фінського Суомі або білоруського Гомеля. Але в регіонах українського Полісся білої чорниці помічено не було. До цього моменту», – зазначає він.

Іванна Тихонюк розповіла: «Позаминулої неділі ми з мамою пішли гребти сіно. Дуже гарно підсохло, і треба було його швидко скласти в копицю, щоб не намочив дощ. З роботою впорались швидко, ну і, звичайно, закортіло мені чорниці – і ось я натрапила на білу ягоду знову. Те, що вона у нас росте, знаю давно від бабусі. Ми уже третє літо підряд її збираємо».

За словами дівчини, зростає біла чорниця маленькими острівцями серед звичайної чорної, але вона крупніша і солодша на смак. Інколи має трішки зеленкуватий відтінок.

Природа білої чорниці поки невідома, але є думка, що ця генетична мутація пов’язана з одним із генів, що відповідає за барвник лісової ягоди, ідеться у публікації.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Господь врятував нас руками лікарів»: у Луцьку прооперували онкохворого хлопчика Рому Гальчика
Наступна новина На Тернопільщині чоловік назбирав 3 кілограми грибів трюфелів. ФОТО
Останні новини
Схожі новини