У луцькій багатоповерхівці майже рік не працює ліфт

У луцькій багатоповерхівці майже рік не працює ліфт
Олена Царук

У багатоверхових будинках Луцька нині не функціонують 32 ліфти, частину з них зупинили через закінчення граничного терміну експлуатації.

Про це розповів Суспільному директор департаменту житлово-комунального господарства міськради Микола Осіюк.

З його слів, відремонтувати ліфти, оплативши ремонтні роботи коштом місцевого бюджету, у період воєнного стану неможливо.

У багатоповерхівці на проспекті Відродження, 26Б – несправні підйомники. Наразі жоден із трьох ліфтів, які є у цьому будинку, не запрацював.

Будинок на проспекті Відродження, 26Б

Мешканка будинку, 58-річна лучанка Олена Царук, має інвалідність. Жінка проживає на дев'ятому поверсі та щодня змушена спускатися сходами. Ліфт у під'їзді, говорить лучанка, не працює майже рік.

«Це дуже важко для нас, для жителів, дівчата є молоді з візочками. Це проблема цілого будинку. У мене ще й мама проживає – 86 років. Я її жодного разу на вулицю не вивела. Так теж не можна. Хай би людина на старості літ вдихнула свіже повітря, побачила ту траву, а сидіти на дев'ятому поверсі в такій жарі важко їй», – каже жінка.

Ремонт ліфта, відповідно до укладеного між департаментом ЖКГ, співвласниками багатоквартирного будинку і підприємством «Волиньліфт» договору, вартує майже пів мільйона гривень,  говорить мешканка будинку Світлана Ковальчук.

284 тисячі гривень профінансують із місцевого бюджету, решту мали дати співвласники будинку. Жителі зібрали майже всю суму, зазначила лучанка.

«Дитина ходила в лікарню перевірялася. Зігнула спину, не могла ходити. Сказали, що спина підірвана коляскою, бо носить з дев'ятого поверху і дитину, і візок, і продукти», – каже жінка.

Світлана Ковальчук

Жителі будинку надіслали в міську раду лист із проханням відремонтувати хоча б один із підйомників. Письмової відповіді поки не отримали, зазначила жителька будинку на проспекті Відродження, 26Б Наталія Жулинська.

«Нам лише на словах сказали, що нам відмовили і все. У мене мамі 84 роки, але вона на двір не виходить, повністю сліпа. Ледь ходить», – додала лучанка.

Наталія Жулинська (праворуч)

Коментувати Суспільному ситуацію щодо ліфтів, котрі не працюють у міських будинках, керівник підприємства «Волиньліфт» Андрій Ткачук відмовився.

Як зазначив директор департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк, доки не будуть внесені зміни на законодавчому рівні щодо фінансування таких робіт із міського бюджету, Луцька міська рада у питанні ремонту підйомників безсила. Говорить: єдиний вихід поки – це фінансування робіт за кошти мешканців.

Директор департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк

«Кошти з міського бюджету відповідно до вимог воєнного стану через казначейські рахунки не фінансуються. Ми не маємо юридичних підстав і не можемо оплатити ці кошти фірми підряднику, яка виграла тендер на виконання цих робіт», – каже комунальник.

Луцька міська рада звернулася до Уряду з проханням внести зміни щодо можливості фінансування соціальних об’єктів у період воєнного стану. Відповіді, каже директор профільного департаменту Микола Осіюк, ще не отримали. Якщо такі зміни в урядову постанову внесуть, ремонт ліфтів у будинку на проспекті Відродження, 26Б розпочнуть.

Читайте також: У стінах володимирської багатоповерхівки – тріщини


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські силовики розслідують справу колаборанта з Луганська
Наступна новина Луцьк втратив ще одного Героя
Останні новини
Схожі новини