У луцькому «політесі» влаштували «подорож у минуле». ФОТО

У луцькому «політесі» влаштували «подорож у минуле». ФОТО

У стінах Луцького національного технічного університету вперше для студентів лекцію проводили справжні козаки.

Відтак, члени ГО «Козацьке Стрілецьке Братство» розповіли молоді про битву під Берестечком і показали із якою зброєю у бій йшли відважні предки, – повідомили в прес-службі закладу вищої освіти.

Варто зазначити, що завдяки співпраці козаків та керівництва Луцького НТУ, у виші нещодавно відбулося офіційне відкриття культурно-просвітницького центру. Його приміщення має вигляд козацької світлиці, із образами та круглим столом для загальних зборів, а також оснащене цілим арсеналом давньої зброї. Основною метою створення такого осередку є допомога студентам у пізнанні історії українського війська від найдавніших часів до сьогодення.

«Нещодавно ми відкрили культурно-просвітницький центр, таку собі козацьку світлицю, де представлені експонати зброї, які стосуються доби Козаччини. Також тут є частина експозиції присвячена УПА та іншим важливим історичним епізодам, а також представлене сьогодення - війна на Сході України. На базі центру ми хочемо розвивати військово-патріотичне виховання студентів. До того ж, ми маємо військову кафедру, тож тепер між ними відбуватиметься симбіоз взаємодії.

Ми вважаємо, що діти тут мають бути, аби розвивати в собі почуття патріотизму, отримувати практичні навики володіння зброєю, а паралельно ми будемо долучати військову кафедру, де є лазерний тир, оснащення сучасною військовою зброєю. Безумовно таке поєднання підсилить патріотичне виховання молоді, дасть зацікавленість дітям не лише університетом, але й історичними військовими подіями, які були в нашій країні», - наголошує ректор Луцького НТУ Петро Савчук.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри гуманітарних наук і права Оксана Майборода розповіла про першу лекцію, яку провели для студентів різних факультетів та груп. Отож, стартувало навчання під козацьким проводом із розповіді про битву під Берестечком. Такий вибір теми не даремний, каже викладач, а приурочений до 367 річниці битви, яку відзначатимуть уже невдовзі:

«Сьогодні на лекції акцентували увагу на тому, що битва під Берестечком була найбільшою в Європі 17 століття. Інформація була подана у новій інтерпретації, зокрема щодо національно-визвольної війни і битви під Берестечком з огляду на персоналії, акцентована увага на тому, що всі архівні документи цього періоду містяться лише у Москві і Ватикані. Загалом вся інформація подана дуже профільно, кваліфіковано і деталізовано. Показаний кожен вид зброї, студенти усе можуть брати до рук, дивитися, робити постріли. Зовсім по іншому в лекції козаків показаний Богдан Хмельницький, подекуди навіть з критичної сторони висвітлені історичні персонажі.

Дуже цікаво використаний архівний матеріал, який навіть може бути застосований не для кожного загалу. Чому нині актуальна тема Берестечка, бо у нас невдовзі припадає річниця цієї битви. На сьогодні – це перша зустріч студентів із козаками, далі нам обіцяють дати саме поняття українців та розповісти про їхнє походження. Ми бачимо, що такий формат лекцій дуже цікавий для молоді, вони із захопленням сприймають всю інформацію».

Поділився враженнями від неординарного навчання студент першого курсу Ігор, який зазначив, що такі заняття насправді є дуже цікавими, тож подібну традицію в університеті студенти радо підтримають:

«Сьогодні нам розповіли про історію українського козацтва, про їхні битви. Інформація була корисною, натомість із розповідей про історію країни можна чимало цікавого і актуального почерпнути і в сьогоденні. Також нам давали потримати збою, роздивитися її, тому ми залюбки прийдемо на таку лекцію ще раз».

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 3 червня
Наступна новина Сьогодні на Волині прогнозують дощі
Останні новини
Схожі новини