У Луцькому зоопарку народилося мавпеня. Його назвали Любарт

У Луцькому зоопарку народилося мавпеня. Його назвали Любарт

У мешканців Луцькому зоопарку чорночубих мангобеїв народився малюк, якого назвали Любартом. Тварина з’явилася на світ ще наприкінці вересня, але раніше про це не повідомляли, щоб дати час маляті підрости без надмірної уваги відвідувачів.

Про це йдеться на сторінці закладу у фейсбуці.

Нагадаємо, пара мангобеїв поселилася у Луцькому зоопарку два роки тому, восени 2018 року.

Як розповіли у закладі, батьки маляти Даша і Льоньчик – дуже гарні та відповідальні. Нині за життям сімейства можна спостерігати за склом.

«Народження мавпеняти у неволі – дійсно велика удача. В Україні ці тварини не надто поширені у зоопарках. І часто потомством не радують. Поява маляти – то така своєрідна відзнака роботи колективу, який зумів забезпечити приматам ті комфортні й безпечні умови проживання, за яких вони зачали і народили дитя», – йдеться у дописі.

Наразі первісток мангобеїв почувається нормально.

У зоопарку нагадують, що заклад працює в зимовий період з 10-ї до 16-ї години без свят та вихідних. Вхід для дорослого вартує 60 гривень, для дитини – 40. 

Довідково
Лофоцебус (мангобей) чорночубий (або бородатий) належить до родини мавпових. Цей примат порівняно швидко приручається та добре витримує існування в неволі. Вирізняється розвиненими інтелектуальними здібностями та прив'язується до свого господаря.
Тварина має охоронний статус виду, близького до загрозливого стану. Головними причинами скорочення популяції є вирубка лісів і браконьєрство. М'ясо лофоцебуса чорночубого вважається серед африканців вишуканим делікатесом. 
Ареал проживання – в Центральній Африці. 
Лофоцебус чорночубий всеїдний, але надає явну перевагу їжі рослинного походження. 
Статева зрілість у самок наступає в віці близько 3 років. Самці стають статевозрілими зазвичай у 5-7 років. 
Вагітність триває близько 175 днів. Самка народжує тільки одне дитинча, яке важить від 350 до 400 г. Двійнята бувають вкрай рідко.
Малюк, що з'явився на світ, заповзає на черево матері та міцно чіпляється лапками за її шерсть. Там він залишається близько місяця, а потім переповзає їй на спину. Молочне годування триває приблизно півроку.
У півтора-два місяці від народження дитинчата можуть самостійно пересуватися по деревах, але при найменшій небезпеці біжать до своєї матері. 
Довжина тіла мангобея – 40-62 см, а хвоста 55-85 см. Вага 6-8 кг. Статура струнка. Самці трохи більші та важчі за самок. Шерсть м'яка, матова, чорна. На голові росте довгий чубчик, а на щоках сиві «бакенбарди». 
Тривалість життя лофоцебуса чорночубого в дикій природі зазвичай не перевищує 15 років. У неволі він доживає до 25-30 років.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому в Україні почали виявляти менше хворих на коронавірус? Пояснення МОЗ
Наступна новина На Волині коронавірус діагностували ще у понад 200 людей
Останні новини
Схожі новини