У Луцьку активісти порпатимуться у смітниках. Нащо і коли

У Луцьку активісти порпатимуться у смітниках. Нащо і коли
Фото ілюстративне

11 вересня о 12:00 у Луцьку активісти проведуть аудит відходів у смітниках одного з місцевих ОСББ.

Акція відбудеться на вулиці Липинського, 9.

«Що ми робимо: будемо перевертати смітники, сортувати на всі можливі фракції, вносити дані в таблиці і фотографувати. Те, що можна переробити в Луцьку, поїде на переробку, а що ні – повернемо назад у смітник. Маски, рукавиці і все інше забезпечуємо, з вас потрібен тільки ентузіазм і бажання попорпатись в смітнику», – повідомляють організатори.

Вони шукають волонтерів для проведення аудиту. Цього року до акції, окрім ГО «Zero waste Lutsk» долучається Молодіжна рада Луцька і ГО Інститут транскордонних ініціатив.

Щоб долучитись до акції, потрібно заповнити форму за посиланням.

Головні меседжі акції в 2021 році: 

  • брак даних стосовно морфології відходів, наслідком чого стають хибні рішення на рівні муніципалітету/ОТГ (для ефективної розробки місцевих планів управління відходами потрібно мати дані щодо того, скільки і яких відходів продукується).
  • необхідність розуміння кількості та складу тих фракцій відходів, які піддаються переробці, а які ні, і  відповідно, пошук рішень на основі отриманих даних.
  • пропозиція для візуальної демонстрації (фоторезультат) - відібрати після розсортування під час БА паковання та фракції, яких можна уникнути, сфотографувати їх у великій купі, потім зробити фото цього місця вже чистим і пустим, зважити, зробити колаж із 2-х фото та написом “Цих відходів ми могли уникнути. Мінімізуй. #Обирайбагаторазове “. Це б допомогло частково вирішити питання “показовості” мінімізації для підкріплення меседжу.

Акцію влаштовують активісти з 6 міст України до Всесвітнього дня прибирання 19 вересня. 

Довідково: Бренд-аудит - це акція, яка починається з прибирання, проте має на меті дещо більше ніж навести чистоту. Основна мета аудиту - провести аналіз морфології відходів та брендів і розробити звіт-збірку кейсів, з метою привернення уваги до проблеми браку інформації про те, які в містах утворюються відходи, хто їх утворює та хто має нести за це відповідальність. Кампанія була започаткована Міжнародним рухом Break Free From Plastic у 2018 році. З того часу активісти по всьому світі провели більше 1000 аудитів, щоб закликати компанії-забруднювачі в першу чергу перестати виготовляти стільки непотрібного одноразового пластику.

 Читати також: Ікони, шприци та старий майонез. Історія одного прибирання на березі Стиру


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Люблинецький ліцей повинен мати свій шлях розвитку. Чекаємо ініціативи», - депутат Володимир Бондар
Наступна новина Вже наступного тижня в Україні можуть посилити карантин
Останні новини
Схожі новини