У Луцьку батьки дітей з інвалідністю поставили виставу. ВІДЕО

У Луцьку батьки дітей з інвалідністю поставили виставу. ВІДЕО
На сцені - вистава «Та, яка створила диво» (фото Суспільного Волині)

У Луцьку батьки, які виховують дітей з інвалідністю, зіграли у виставі «Та, яка створила диво».

Дійство відбулося у Волинському обласному  академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка, повідомляє Суспільне Волині.

На сцені театру за день до виступу батьки разом з акторкою Світланою Органістою провели репетицію.

Марина Борозенець – мама семирічного хлопчика з розладом «аутизм». Жінка розповідає: вона – одна з ініціаторок створення цієї вистави.

«Ми переробили сценарій. Спочатку це була історія сліпо-глухонімої дівчинки. Я переписала її під дитину, яка має аутизм, трохи переробила. Коли ми починали працювати над цією роллю, я граю маму хворої дівчинки, і Світлана Леонідівна говорила, що буде важко, бо доведеться щоразу повертатися в ту емоцію, яка була, а я вже за стільки років навчилася ту емоцію дуже глибоко ховати», – каже Марина Борозенець.

Історія цієї п’єси близька і для Інни Гачукової, яка грає студентку Енні.

«Коли я вчила свою дитину шнурки зав’язувати, ліжко застеляти, нам би цього не вдалося, якби я сама це робила, а коли ми заставляли, казали, що це треба по житті, бо ж ми думаємо про те, коли ми підемо з життя, а як будуть обходитися після нас наші діти, без нас, тому для мене це дуже близька роль. Це роль вчителя, такої твердої, яка знає що робить, знає шляхи подолання цього стану», – розповіла Інна Гачукова.

Жодного слова – лише жести і емоції передає на сцені Тетяна Волох, яка грає роль хворої дівчинки. Жінка каже: не грає, а розповідає свою історію.

«Біля двох років побачили, що не так розвивається, як усі інші дітки. Але не знали, що таке аутизм, і не думали, займалися, щось робили. У п’ять років ми були вже до цього готові. Хочемо показати, що вони звичайні, нормальні, лагідні, чудові, щирі, усміхнені дітки. Не страшно, якщо повз пройдете, але було б дуже добре, якби ви зрозуміли, що іноді треба навіть допомогти, не обов’язково ділом, а просто словом», – зауважила Тетяна Волох.

Працювали над виставою понад два місяці, розповідає заслужена артистка України Світлана Органіста і додає: коли бралася за цю роботу – сумнівалася.

«Зіграти дівчинку-аутистку, зіграти батьків, які це проживають, зіграти дівчинку, яка вчить дитину зробити неможливе. І я, коли почали це робити, я думала ми це не осилим, як це можна з непрофесійними людьми. Вони ж на роботах, в них дітки, які потребують постійної опіки, вони просто чудеса роблять, щоб з’явитися на репетицію. Глядачі не тільки отримають задоволення як від мистецького твору, але вони виконують свою основну місію – вони розкажуть світові, що треба бути уважними один до одного», – прокоментувала Світлана Органіста.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поїхала на ринок і не повернулася: розшукують неповнолітню волинянку. ФОТО
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. П'ятниця, 5 квітня. ФОТО
Останні новини
Схожі новини