У Луцьку батьки принципово не хочуть вакцинувати дітей через релігію

У Луцьку батьки принципово не хочуть вакцинувати дітей через релігію
Фото ілюстративне

У Луцьку батьки, які є  представниками протестантських релігійних громад, принципово відмовляються вакцинувати дітей.

Про це під час засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови сьогодні, 22 лютого, повідомила директор КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська, – повідомляє ІА Волинські Новини.

«Найбільша проблема із вакцинацією дітей у школах №7 та №12»

Однак,  коли мова заходить про поїздку чад за кордон, зокрема до країн, на територію яких в’їзд без низки обов’язкових щеплень категорично заборонений, то їхня позиція змінюється. Тоді батьки вимагають вакцинувати своїх дітей навіть за наявності температури та інших тимчасових або пожиттєвих протипоказань до «прививок».

Зі слів Лєщинської, найбільша проблема із вакцинацією дітей шкільного віку, зокрема, і від кору, є у загальноосвітніх школах №7 та 12, оскільки саме там – найбільша концентрація представників різноманітних релігійних конфесій, які запевняють, що «щеплення суперечить їхній вірі».

«Як тільки постає питання виїзду в інші країни, зокрема у США, у віруючих батьків різко змінюється світогляд»

«З такими людьми критично важко розмовляти, на перемовини із медиками вони категорично не йдуть. Але як тільки постає питання виїзду в інші країни, зокрема у США, у віруючих батьків різко змінюється світогляд і вони починають вимагати у медиків терміново робити щеплення», - розповідає очільниця дитячої поліклініки.

З її слів, у практиці луцьких медиків були випадки, коли, в силу обставин, коли передбачалось поспішне вивезення дітей за кордон, такі батьки намагались змусити лікарів зробити щеплення від поліомієліту дітям із високою температурою та підвищеними ревмопробами, хоч до того моменту, коли постало питання виїзду сім’ї за кордон, категорично відмовлялися від вакцинації:

«До 13-ти років дитина не мала жодного щеплення, а коли постало питання її виїзду до США, батьки мало не вимагали зробити усі необхідні щеплення за один день», - обурюється медик.

Утім, Оксана Лєщинська зазначила, що наразі лікарі намагаються вести перемовини із пасторами різних релігійних громад, аби ті хоч якось повпливали на багатодітних батьків, які категорично відмовляються від вакцинації.

«А коли дитина захворіє – мають претензії до лікарів, запитують, чому такий важкий перебіг захворювання»

До слова, за станом на 21 лютого 2019 року луцькими медиками уже виконано 70% від запланованих щеплень. Однак ще у 2017-му році, коли медики прогнозували можливість підвищення рівня захворюваності на кір, батьки повністю ігнорували усі запрошення на вакцинацію до медичних установ. Таким чином, тоді вдалось провакцинувати лише 40% учнів шкіл:

«Ця проблема стосується не лише кору, але дифтерії і правця – батьки повністю ігнорують наші запрошення в поліклініку. Не хочуть робити щеплення. Була бельгійська вакцина – кажуть, мовляв, «не така», тепер є американська – теж кажуть, що «не така». А коли дитина захворіє – мають претензії до лікарів, запитують, чому такий важкий перебіг захворювання», - резюмувала Оксана Лєщинська, і додала, що й досі у світі немає ліків, до прикладу, від дифтерії.

І, хоч щеплення не є запорукою того, що дитина не захворіє на інфекційне захворювання, однак якщо це і трапиться – то недуга мине у достатньо легкій формі. У той же час, коли непровакцинована дитина захворіє на ту ж дифтерію, без палати інтенсивної терапії у реанімації – як правило, не обійтися.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Неіснуюче село, дика природа та старий цвинтар: історія подорожі волинським Поліссям. ФОТО
Наступна новина Воїнів-Інтернаціоналістів на афганців: у Луцьку хочуть перейменувати 12 вулиць
Останні новини
Схожі новини