У Луцьку донори мусять стояти у чергах, щоб здати кров. Як вирішити проблему

У Луцьку донори мусять стояти у чергах, щоб здати кров. Як вирішити проблему
Черги біля Центру служби крові у Луцьку (фото зі сторінки Олександра Плісецького)

У Луцьку біля Центру служби крові (колишньої Станції переливання крові) щодня вишиковуються черги із донорів. Незручності виникли через реформу Служби крові, адже на Волині закрили 10 відділень переливання крові.

Про це – у сюжеті 12 каналу

Упродовж першої половини дня періодично в середину приміщення запускають по четверо людей. У холі всім міряють температуру і пропонують антисептик. Утім і тут треба чекати далі, лише у комфортніших умовах.

На черги поскаржився очільник громадської організації «Краплина життя» Олексанр Плісецький на своїй сторінці у фейсбуці:

«Донор, простоявши в черзі пів дня, навряд чи прийде здавати кров ще раз. Не тому, що він не хоче, а тому, що він не може тратити стільки часу на процедуру, яку можна здійснити за 30 хв. Вчора з восьми наших постійних донорівзмогли дочекатись і здали лише 4 донори».

Керівник Центру служби крові Юрій Кременець пояснює, що такі черги – через реформу Служби крові. Усі 10 відділень, окрім ковельського, закрили. Не приймають донорів і в Луцькому половому будинку та в обласній лікарні. Тож нині здати кров можна лише в Центрі служби крові на проспекті Волі.

«Усе навантаження йде на наш Центр служби крові. Якщо раніше в нас було 20-30 донорів, зараз їх 60-70. Кожен день люди валяться з ніг – що донорський відділ, що відділ заготівлі крові», – розповів Юрій Кременець.

Персоналу не вистачає, тож одночасно приймати більше кількість людей не можуть. Збільшити час прийому – також не варіант: пообіді для здачі крові не найкращий час.

«Коли донор уже пообідає, в нього міняються показники, і вже та кров не є така якісна, як нам потрібно. Тому не тільки ми, а й усі центри в Україні приймають в середньому до 13-14 години», – розповіла завідувачка відділення заготівлі крові та її компонентів Надія Воробей.

Самі відвідувачі ж пропонують створити електронну чергу. Над цим вже почали працювати. Центр домовляється із провайдером, аби запустити потужний інтернет і таки розробити цю електронну чергу. А поки ж прийматимуть донорів так, як і раніше.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Читати також: Медогляд перед школою. Попри карантин, луцькі учні йдуть по довідки до лікарів

 
Донорські черги

Хочеш здати кров - вистій чергу. У Фейсбуці очільник спільноти донорів поскаржився на черги, у яких люди вистоюють навіть по декілька годин. У службі крові ж кажуть: через закриття обласних осередків у них збільшилось навантаження: замість 20-30 донорів в день приходять вдвічі більше.

Posted by 12 Канал on Thursday, 16 July 2020

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «У 2007-му я з Києва ще не вернувся, як 9 мільйонів було на Волині», -  Бондар про підтоплення
Наступна новина Через коронавірус Луцьк втратив більше 200 мільйонів гривень
Останні новини
Схожі новини