«У 2007-му я з Києва ще не вернувся, як 9 мільйонів було на Волині», -  Бондар про підтоплення

«У 2007-му я з Києва ще не вернувся, як 9 мільйонів було на Волині», -  Бондар про підтоплення
Володимир Бондар. Фото прес-служби облради

Депутат Волинської облради Володимир Бондар вважає, що на Волині вкрай необхідно розробити і прийняти регіональну програму для запобіганням підтопленням, а ситуацію з великою водою у північних районах «не можна спустити на гальма». Влада мусить подбати про те, як хоча б частково повернути людям збитки від паводку.

Про він заявив в ефірі дискусії в рамках передачі «Відкрита влада» на телеканалі «Аверс», де йшлося про ситуацію з паводком на Волині.

Нагадаємо, ще 23 червня у північних районах Волинської області випала критична маса опадів. Від підтоплень постраждало кілька районів: Ратнівський, Старовижівський, Камінь-Каширський, Любешівський. Опади продовжуються. Однак голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко під час засідання комісії ТЕБ ТНС заявив, що ситуація з паводком на Волині не є надзвичайною, а тому про компенсацію збитків не йдеться.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ратнівщину топить. Людські городи, пасовища – під водою, в ОДА кажуть, «це не надзвичайна ситуація»

Не піднімали цю проблему й перед президентом Володимиром Зеленським, який недавно відвідував Волинь. 15 липня на теренах Ратнівського р-ну провели чергове засідання обласної комісії ТЕБ ТНС за участі Юрія Погуляйка та голови облради Ірини Вахович. Однак виконавча влада наполягає на тому, що збитки від великої води на Волині не сягнули рівня надзвичайної ситуації, продовжують складати акти і рахувати обсяги пошкоджень.

Попри це окремі волинські обранці, представники округів, території яких найбільше постраждали, наполягають на тому, що ця ситуація вимагає більш ретельного підходу, фінансування, компенсації збитків людям і спеціальної програми, яку варто прийняти на рівні облради, щоби запобігати підтопленням надалі.

«Можемо керуватися в оцінці ситуації звичайними циркулярами чи визначеннями про те, що наприклад, до 10 мільйонів – це надзвичайна ситуація, а 9,99 – то, виявляється, не надзвичайна. В одному господарстві загинуло 10 відсотків урожаю, для них це, може, і не надзвичайно. А інше господарство поряд – і в них загинуло 90 відсотків врожаю, для них то біда! Затопило людські городи, де людина садила щось цілу весну і планувала за це прожити і осінь, і зиму до наступної весни. Люди просто не знають, що з цим робити.

Не враховувати це і вважати, що цю ситуацію можна «спустити на гальма» та керуватися винятково нормами, я думаю, не треба. В цій ситуації треба розуміти, що ми – влада. Виконавча, представницька чи інша, але вона повинна зробити все, щоб допомогти людям. Отак би я пропонував виходити з цієї ситуації», - каже депутат обласної ради, лідер депгрупи «Патріоти Волині»  Володимир Бондар.

«Можемо керуватися в оцінці ситуації звичайними циркулярами чи визначеннями про те, що наприклад, до 10 мільйонів – це надзвичайна ситуація, а 9,99 – то, виявляється, не надзвичайна»

За словами керівника регіонального офісу водних ресурсів Назарія Поліщука, за останній місяць водники відкачали біля 4 мільйонів кубів води, тоді коли зазвичай за рік – 18. В зоні ризику – 45 населених пунктів Волині, які інакше б були б повністю у воді.

На думку Володимира Бондаря, виконавча влада нині недостатньо адекватно реагує на ситуацію. Бо підтоплення вимагає миттєвої реакції.

«2007 рік – така сама ситуація. Ми не питали, що робити. Я їхав до прем’єр-міністра Януковича (у той час то був він). І поки я повернувся з Києва, 9 мільйонів було вже в області. Ми їх поділили і компенсували людям збитки. 2013-й рік, Борис Клімчук – така сама ситуація, так само гроші на Волинь прийшли. Сьогодні при цій всій ситуації в область приїжджає президент. Ну, що може бути більшим приводом, щоб допомогти людям? Та тут всі повинні були встати і сказати: «Володимире Олександровичу, є така проблематика, дайте, будь-ласка, доручення сьогодні уряду!».

В цій ситуації ми могли б знайти гроші для компенсації і нашим людям. Тільки якщо б це питання було поставлено чітко головою Волинської обласної адміністрації та відповідальними керівниками. Але цього не було.

Голова обласної адміністрації переконує, що нема проблем: 23 червня сталася проблема, а тільки сьогодні зібрали комісію. Місяць пройшов! Яка надзвичайна комісія, якщо ще 23 числа випала місячна норма опадів?» - зауважує депутат, він же – екс-голова Волинської ОДА.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Провальний візит президента. Що не так з волинським вояжем Зеленського?

Разом із тим щороку з обласного бюджету виділяються кошти на утримання та очищення меліоративних каналів на Ратнівщині, в Шацькому районі, попри те, що ці канали не на балансі облради. Однак депутати, представники округів, добиваються, аби ці гроші виділялися. Тому казати, що роками нічого не робиться – не правильно.

Для прикладу, 300 тисяч було виділено на очищення каналів у селі Здомишель Ратнівського району, завдяки чому цьогоріч вдалося уникнути підтоплень осель, натомість через занедбані магістральні канали там же значно постраждали від води людські городи і посіви фермерського господарства.

«Я вважаю, що ми мусимо знайти можливість повернути збитки найбільш проблемним господарствам і людям, які зазнали найбільших втрат. Мусимо! Чи всім, чи стовідсотково – навряд чи. Але крім того, ми повинні сьогодні всі разом сісти і пропрацювати комплексну програму» 

Найближчим часом ситуацію з підтопленнями на Волині планують обговорити над засіданні екологічної комісії Волиньради. Обранці говорять про доцільність прийняття відповідної регіональної програми.

«Щодо компенсації, то я вважаю, що ми мусимо знайти можливість повернути збитки найбільш проблемним господарствам і людям, які зазнали найбільших втрат. Мусимо! Чи всім, чи стовідсотково – навряд чи. Але крім того, ми повинні сьогодні всі разом сісти і пропрацювати комплексну програму. Її треба створити, акумулювати кошти на рівні області, щоб не допустити підтоплень в майбутньому. По-друге, ми повинні визначити і ряд ОТГ, які теж мають знати, де в них слабкі місця і які кошти можна зарезервувати на запобігання підтопленням. По-третє, ми повинні працювати з урядом і з водним фондом, щоб і вони на умовах співфінансування виділяли гроші для недопущення такого роду ситуацій», - наголосив Володимир Бондар.

 

"Паводки на Волині: не надзвичайна ситуація?"

Posted by Телекомпанія "Аверс"/ Avers television company on Wednesday, 15 July 2020

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ексочільник космічного агентства став віце-прем’єром з питань промисловості
Наступна новина У Луцьку донори мусять стояти у чергах, щоб здати кров. Як вирішити проблему
Останні новини
Схожі новини