У Луцьку ініціативна група перевіряла укриття в школах і дитсадках

У Луцьку ініціативна група перевіряла укриття в школах і дитсадках

Ініціативна група Луцької громади у складі п'яти людей 11 грудня перевірила укриття в 14 закладах освіти міста: в семи школах та семи дитсадках.

Найбільшою проблемою в укриттях наразі є вентиляційні системи та санвузли, розповів Суспільному організатор огляду Сергій Рижков, який є співавтором проєкту рішення сесії міськради про виділення 50 мільйонів гривень із бюджету міста на 2024 рік на ремонт укриттів у навчальних закладах Луцька.

"Ми за те, щоб дорослі походили по тій бруківці, яка є, а дітям трошки зробити краще дихалося, в туалет могли сходити нормально. Ми дивимося, щоб ці гроші ефективно використали, а не поставили цю задачу якомусь профільному комітету", — сказав лучанин.

У захисній споруді в міській гімназії № 3 можна розмістити 950 дітей. Укриття у навчальному закладі площею 1 200 квадратних метрів складається з чотирьох приміщень, зазначив директор Віктор Савчук.

Каже: в споруді облаштували виходи, провели електроенергію, привезли три буржуйки та генератор, а також з отриманих дошок виготовили 40 лав для зручності школярів та педагогів. З його слів, попри те, що завозили щебінь, питання з покриттям в укритті залишається відкритим через пил, який постійно піднімається вгору.

"Коли маса така дітей проходить, відповідно піднімається пил, тому проводимо зрошування водою, щоб пил не піднімався. Це було підсобне приміщення, оскільки коли повінь наступає, то воно підтоплюється, але останні роки не було повеней, то вода тут не стояла. Коли дітей немає, сховище відкрите і сюди приходять жителі навколишніх будинків", — каже керівник гімназії.

Як розповіла мама першокласниці Юлія Смолко, в шкільну захисну споруду спускалася та бачила, в якому воно стані. Говорить: учні перших класів декілька разів під час повітряної тривоги вже спускалися до укриття.

"Є парти, вони сидять, поділено теж, підписано, завжди з ними хтось є. Вона в нас довго не сиділа, зайти з вулиці там тепло, але чи там опалюється не знаю. У мене перший клас, в них дуже рано уроки закінчуються, а тривога там в другій-третій, першачки кілька разів були в тривогу", — додала лучанка.

Усього в Луцькій територіальній громаді є 38 навчальних закладів освіти та 51 дошкільний заклад. Роботи з облаштування укриттів, які розпочалися з квітня 2022 року, тривають, зазначив керівник міського департаменту освіти Віталій Бондар. З його слів, в шкільних захисних спорудах ще облаштовують санвузли та вентиляційні системи.

"Ті параметри, які чітко прописані МВС та МОН, витримані. Це значить, якщо навіть немає можливості поставити стаціонарний туалет, то ставиться біотуалет — це є в кожному закладі освіти. Цього року будуть виділятися кошти з резервного фонду щодо того, щоб ці укриття були в належному стані.", — сказав Віталій Бондар.

Посадовець додав, що кожен заклад дошкільної освіти у міській громаді має укриття належного рівня.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку швачки виготовляють адаптивний одяг для поранених бійців
Наступна новина На Волині горів житловий будинок: власника у тяжкому стані госпіталізували
Останні новини
Схожі новини