У Луцьку штрафують за неправильні парковки. Усе, що варто про це знати

У Луцьку штрафують за неправильні парковки. Усе, що варто про це знати
Фото ІА «Конкурент»

З 17 квітня у Луцьку працюють інспектори з паркування. Менше, ніж за місяць вони оштрафували 451 водія на загальну суму 173 тисячі гривень.

Разом з директоркою департаменту муніципальної варти Юлією Сиротинською з’ясовуємо, як у місті борються з неправильною парковкою та що робити, якщо ви незгідні з штрафом.

Де штрафують

Муніципали розробили 10 маршрутів своєї роботи, які охоплюють 27 вулиць. Це центр міста, а також територія біля Завокзального ринку: вулиці Сенаторки Левчанівської, Богдана Хмельницького, Глушець, Кривий Вал, Градний Узвіз, Винниченка, Степана Бандери, Бойка, проспект Волі, Карпенка-Карого, Кравчука тощо.

За кілька днів вони також почнуть працювати на вулицях Індустріальній та Єршова, що біля авторинку.

Чому інспектори патрулюють не все місто

Наразі в департаменті працює лише три інспектори з паркування. Більше вулиць вони не можуть охопити фізично. Однак, до 1 вересня у Луцьку поступово запрацює ще чотири інспектори. Зараз вони проходять навчання.

«Це люди, які повинні дати відповідь на будь-яке питання водія і чітко пояснити порушення. Моделюємо разом з ними ситуації, які можуть виникнути під час роботи», - пояснила Юлія Сиротинська.

Роботу інспекторів забезпечують ще кілька працівників муніципальної варти: юристи, диспетчери.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Частина центру Луцька стане платною парковкою. Штраф – 160 гривень

Коли штрафують водіїв

Інспектори з паркування працюють у різний час. Наприклад, робота на авторинку починатиметься з 7 ранку, біля Завокзального і Старого ринку – з 8 ранку, вулиці Винниченка – з 10, проспекті Волі – з 11, на П’ятницькій гірці та Градному Узвозі – з 12 години. Це пов’язано з різним транспортним навантаженням у цих районах у різну пору дня.

Зміна інспекторів триває 9 годин. Вони працюють у будні, а також у суботу.

Що роблять інспектори з паркування

Інспектори обходять свою територію, якщо бачать порушення, фіксують його на фото, вимірюють відстань, наприклад, до пішохідного переходу чи зупинки громадського транспорту лазерним світлодалеміром, оформлюють постанову про адміністративне правопорушення на планшеті та друкують її на портативному принтері. Далі її або віддають водієві, або залишають на лобовому склі.

Чи можуть бути поблажки

За словами Юлії Сиротинської, попередження водіям не практикуються. Порушив – отримуєш штраф.

На скільки штрафують

Стаття 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає 255 гривень штрафу за порушення правил зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а так само порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками; 510 гривень – за зупинку на смузі для маршрутних транспортних засобів, порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху.

Однак, якщо оплатити штраф протягом 10 робочих днів, він буде на 50% меншим. Так само протягом 10 днів постанову можна оскаржити в суді.

Як реагують водії на штрафи

За словами Юлії Сиротинської, деякі водії сперечаються через виписаний штраф, але після 20 хвилин розмови з інспектором найчастіше погоджуються заплатити. Наразі більше двох сотень водіїв уже заплатили штраф. Усі скористались 50% знижкою у пільговому періоді.

Чи можна скаржитись на сусіда, який неправильно припаркувався

Так, можна скаржитись на водіїв, які, на вашу думку, неправильно припаркувались. Для цього в муніципалів працює гаряча лінія за телефоном: 067 000 06 79


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як подружжя волинян вирощує лохину без «хімії»
Наступна новина Студенти, які врятували чоловіка у дизелі. Ми познайомилися з ними
Останні новини
Схожі новини