У Луцьку оприлюднили унікальні фото членів ОУН-УПА з архівів КДБ. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Луцьку оприлюднили унікальні фото членів ОУН-УПА з архівів КДБ. ФОТОРЕПОРТАЖ

Майже півтори сотні унікальних світлин членів ОУН-УПА, на яких зображені понівечені тіла, подвиги та портрети героїв України, презентували 8 лютого у приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

Значну частину фото складає картотека з ліквідованих українських повстанців з архівів КДБ, інша частина потрапила на виставку з приватних колекцій та сімейних альбомів. Близько 30% людей на світлинах не вдається ідентифікувати.

«Коли Україна стала незалежною, то «підчищалися» аналітичні та агентурні документи  КДБ і в той час ця картотека мала бути ліквідована. Хтось ці фото вилучив з архіву та зберіг. Завдячуючи народному депутату Ігорю Гузю та директору БК «Інвестор» Андрію Разумовському цю колекцію вдалося придбати», – розповів історик та краєзнавець Сергій Годлевський.

Також він додав, що для когось це є кілька грам паперу, а для інших це неоціненний скарб та пласт української історії, яку потрібно берегти та вивчати. Ці фото повинні увійти у фонди майбутнього музею національно-визвольних змагань на території Волині.

Усього на виставці було представлено 144 фотографії. Найдавніше фото датується 1923-им роком.

«Ці фото висвітлюють українську історію, героїв нації. Колекція згодом з’явиться на сайті Волинського краєзнавчого музею. В подальшому будемо працювати над ідентифікацією загиблих», – розповів один із організаторів виставки Богдан Зек.

Сергій Годлевський продемонстрував частину фото та розповів історію та біографічні відомісті тих, хто зображений на світлинах.

Три загиблі дівчини. На звороті фото вказано, що це учасниці Ковельського окружного проводу ОУН, ліквідовані в схроні 17.03.1950 року.

Сильне емоційне навантаження на присутніх справила світлина, де зображені ще зовсім юні хлопець та дівчина, які до останнього відстрілювалися від ворога. Пісня відомого українського письменника наче ілюструє зображене: «Нас весна не там зустріла, і не ті пісні співала, ти стріляв зі скоростріла, я набої подавала». Ці герої неопізнані. «Це є сюжетом для майбутніх українських фільмів: тут і любов, героїзм та відвага», – зазначив Сергій Годлевський.

На багатьох фото фігурують ще зовсім молоді люди, які зі зброєю в руках гинули за Україну. Фотограф навмисно знімкував убитих поряд із зброєю, щоб це слугувало підтвердженням ліквідації «бандита».

Автентичний прапор ОУН-УПА пошитий повстанцями на Волині 1942-го року
Автентичний прапор ОУН-УПА пошитий повстанцями на Волині 1942-го року

Такі фото також дають змогу науковцям вивчати військову форму та зброю тих часів.

Текст: Володимир ПОТРАПЕЛЮК

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Українських військових обстріляли з території Росії
Наступна новина Якою буде погода у Луцьку та області 9 лютого
Останні новини
Схожі новини