У Луцьку переселенці створили школу підприємців для підлітків

У Луцьку переселенці створили школу підприємців для підлітків
Випускники школи підприємців у Луцьку

У Луцьку чотири місяці навчали підлітків у школі підприємців «Енергія змін». У журі були місцеві підприємці. Вони ж і допомогли з подарунками та головним призом – 1000 грн на розвиток кращої бізнес-ідеї.

Про це Gazeta.ua розповідає Аза Голощапова з Донецька, голова громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу».

«Жінки із збіднілих сімей хочуть відправити своїх дітей на заробітки у Польщу, а не здобувати вищу освіту після школи. Люди вважають, що в Україні не можна заробити грошей. Хотіли показати, що це не так, - розповідає Аза, - Безкоштовне навчання основам підприємництва для дітей з таких родин – шанс підвищити самооцінку, повірити в себе, розкрити свої таланти і реалізувати їх в знайомих для себе умовах. Вони вже не будуть боятись починати щось робити. Ми з ними пройшли усі етапи створення бізнесу».

Навчання у школі підприємництва для підлітків тривало чотири місяці. Вік учасників – 12-15 років. Заняття проходили один раз у два тижні. Розвивали творче мислення, формували підприємницькі навички та розробляли перші бізнес-проекти. На фінальній зустрічі підлітки мали презентувати та захистити свою ідею перед журі, яке складалось з місцевих підприємців.

«Для дітей підприємці проводили майстер-класи по рекламі, аналізували бізнес-ідеї. Планували тільки теоретичне навчання. Виявилось, що більшість дітей хоче спробувати усе на практиці, – ділиться Аза, – Стартували з 32 учасниками, але до захисту проекту дійшли 10. Переможцю ресторатор Андрій Котищук виділив 1000 грн на розвиток бізнесу. Кожний отримав подарунки».

Перемогла 14-річна Валерія, яка випікає хліб без дріжджів. Зараз дівчина пече хліб вдома та з мамою продають випічку на ярмарках у вихідні. 

«Половина дітей вже щось робить. Продають ексклюзивне мило власного виробництва, вироби з меду, готують до випуску настільну гру «Мандрівка Луцьком», – ділиться Аза.

Техніку отримали по грантовій програмі від громадської організації «КримСОС», за фінансування Агентства ООН з питань біженців. Приміщення для зустрічей виділили безкоштовно у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

«Звернулась до місцевих підприємців за допомогою. Сказала, що, нам багато не треба: призи та їх експертна участь. Відгукнулись молоді підприємці, – згадує Аза, – Усі ресурси для проекту знаходили самі. Друкували матеріали для тренінгів за власний кошт. Тренери працювали безкоштовно».

На осінь планують запустити нову версію проекту. Зараз шукають фінансування, щоб зробити навчання більш цікавим, підготувати літературу та організувати кава-паузи. Потрібно близько 10 тисяч гривень.

Аза Голощапова з Донецька. Переїхала з родиною у Луцьк. Туди у 2014 році поїхав чоловік у відрядження. Там і залишились жити у зв'язку з військовими діями на сході України. У 2014 році очолила громадську організацію «Переселенці Криму та Донбасу», що об'єднує близько 70 родин переселенців.

Текст: Анна ДЕРЕВ'ЯНКО (Gazeta.ua)

Фото: з архіву Ази ГОЛОЩАПОВОЇ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 30 червня
Наступна новина Незвичайні гості, молоді директори та сльози щастя – чим дивував проект «Пігмаліон 3D» цього тижня
Останні новини
Схожі новини