У Луцьку провели дві унікальні операції на судинах серця. Фоторепортаж

У Луцьку провели дві унікальні операції на судинах серця. Фоторепортаж
Багатосудинне коронарне шунтування у Волинській обласній клінічній лікарні

Команда медиків із Києва провела у Волинській обласній клінічній лікарні дві операції на судинах серця малоінвазивним методом. Це означає, що втручання відбулося без розрізу грудини, а через отвір між ребрами.

Йдеться про багатосудинне коронарне шунтування, методику якого розробив кардіохірург Олександр Бабляк. Власне він і проводив ці операції зі своїми колегами з клініки «Добробут», зокрема ще одним кардіохірургом, перфузіологом, анестезіологом та операційною медсестрою.

Спеціалісти Волинської обласної клінічної лікарні переймали досвід колег, щоб надалі такі операції проводити самостійно.

Кардіохірург Олександр Бабляк
Олександр Бабляк 24 роки працює в кардіохірургії. Він керівник київського Центру кардіохірургічної допомоги медичної мережі «Добробут», експерт Міністерства охорони здоров'я України, доктор медичних наук, член Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів. Автор методики мініінвазивного багатосудинного коронарного шунтування в умовах передньої мініторакотомії TCRAT.

 

Шунтування – це операція, яка дозволяє відновити нормальне кровопостачання міокарда (серцевого м'яза) за допомогою шунта – додаткового шляху в обхід ураженої ділянки судини.

 

«Є запит на те, щоб медицина була ближчою до пацієнтів, хірургічні втручання проводилися з меншою травмою, завдавали менше болю і реабілітація після них проходила швидше. Мініінвазивна кардіохірургія якраз відповідає цим запитам. Я вважаю, що вона має розвиватися у кожному регіональному кардіоцентрі, тому ми зробили перші такі операції в Луцьку, – розповідає Олександр Бабляк. – У цьому полягає наша місія, адже наша команда є лідером з мініінвазивної кардіохірургії не тільки в Україні, а й у світі».

У Волинській обласній клінічній лікарні кардіохірургія розвивається з 2000-го року.

Зі слів керівника медзакладу Олександра Дударя, відкриті операції тут запроваджували роками, відточували майстерність лікарів, аби виконувати все на найвищому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку вперше пересадили серце

Директор Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар

Щоб оперувати малоінвазивним методом, потрібно пройти кропіткий шлях навчання. Для досвідченого кардіохірурга необхідно щонайменше декілька тижнів практики, отже, співпраця з київськими медиками лише розпочинається.

«Навчатиметься весь колектив кардіохірургії. Це не робота одного гравця, це командна гра, в якій перебіг операції мають чітко розуміти й бачити всі учасники процесу. На ці технології є запит у Європі та світі. До Олександра Бабляка приїжджають на навчання колеги з-за кордону. Я дякую йому за довіру до нашого колективу і бажання допомогти нам зрозуміти, що таке малоінвазивна кардіохірургія», – коментує директор Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар.

«Такі операції робили за кордоном, але з доступом лише до однієї судини. Олександр Дмитрович знайшов спосіб, як дістатися до всіх артерій у серці. Він має послідовників у всьому світі, які оперують за його методикою. Раніше ми бачили це лише через інтернет, але наживо – це зовсім інше», – додає завідувач відділення кардіохірургії Володимир Пецентій.

Завідувач відділення кардіохірургії ВОКЛ Володимир Пецентій

Методику коронарного шунтування, яку раніше можна було використати для невеликої кількості пацієнтів, зараз завдяки напрацюванням Олександра Бабляка реально застосувати практично для кожного, в якого є ішемічна хвороба серця. 98% коронарних шунтувань київська команда виконує з мінідоступу.

Такі оперативні втручання потребують тієї ж кількості людей, що й при звичайній операції з розрізом грудини, але між ними повинна бути дещо інша комунікація.

Через маленький розмір кардіохірурги не бачать усе серце, тож опираються на дані від інструментальних методів.

Після операцій із малих доступів пацієнти швидше одужують і час їхнього перебування в лікарні скорочується з 10-14 днів до 4-5. Термін реабілітації зменшується в чотири рази.

«У Києві активізують прооперованих на другий день після шунтування, а ми такого досвіду не маємо, тому залишили перших пацієнтів у реанімації на два дні, – розповідає Володимир Пецентій. – Обидві операції пройшли добре».

Пацієнти – чоловіки. Валентин Добровольський – з Ківерців. 55 років. Був водієм фури. Проблеми з серцем – з 2020 року. Тоді він пережив інфаркт. З того часу перестав працювати, був на реабілітації. Має гіпертонічну хворобу III стадії.

У березні стан здоров’я чоловіка погіршився. У Волинській обласній клінічній лікарні встановили, що у Валентина є проблеми з коронарними судинами.

«Я готувався до відкритої операції, але так вийшло, що приїхали спеціалісти з Києва і зробити шунтування через малий доступ. Зараз післяопераційний період, тому, звісно, рана болить. Терпіти можна. Робити висновки про те, чи стало легше, поки рано. Задишка ще є. Але ж не буває так, що ти за три дні став здоровим. Після виписки треба заново жити й рухатися», – каже Валентин Добровольський.

Другий пацієнт – Валерій Мазунін з Луцька. 73 роки. Колишній вчитель. 10 років має стенокардію, яка проявлялася раз у місяць. На початку лютого 2022 року після перенесеного коронавірусу напади болю в серці стали щоденними.

«Біль знімав нітрогліцерин, тому я не звертався до лікаря. Думав, пройде. З часом бачу: не допомагає. Напади стенокардії повторювалися. Звернувся до сімейного лікаря. Місяць пив ліки, але не проходило. Пішов до кардіолога. Лікарка глянула ЕКГ і сказала, що я переніс інфаркт «на ногах». Але я його не відчув. Після додаткових обстежень стало зрозуміло, що мені потрібне коронарне шунтування. Лікарі сказали, що стентування не допоможе, – ділиться Валерій Мазунін. – Почуваюся нормально, але рани ще болять. Ходити ще не пробував».

Зі слів медиків, щороку є потреба виконувати 500 шунтувань на 1 мільйон населення.

У Волинській обласній клінічній лікарні наразі можуть здійснити максимум 200 операцій відкритим методом.

Очільник ВОКЛ Олександр Дудар переконаний, що цю потребу з часом вдасться закрити, застосовуючи новітні методики й, до того ж розвивати в Луцьку медичний туризм.

«З Олександром Бабляком і управлінням лікарні ми обговорили це питання та склали план, що ще потрібно придбати, щоб ми могли проводити такі операції власним обладнанням. Можливо, поїдемо у столицю на стажування. Будемо запускати цей процес поступово, – додає заввідділення кардіохірургії Володимир Пецентій. – З двох операцій не складеш цілісної картини. Суть ми зрозуміли, але є купа нюансів та підводних течій, які можуть привести до ускладнень. Людський організм нестандартний. Це не машина, яку розкрутив, щось замінив і склав все назад. Є безліч особливостей».

Наступне коронарне шунтування малоінвазивним методом в обласній лікарні планується на серпень-вересень.  

Текст: Наталя Хвесик

Фото: Людмила Герасимюк


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

«Боявся сказати мамі, що її нирка може підійти». Історія однієї операції

Якою була перша пересадка органів від померлої людини у Волинській обласній лікарні. Відео

Один наркоз – дві операції. У Волинській обласній лікарні розвивають лапароскопію

У Волинській обласній лікарні створили відділення штучної нирки. Як воно працює


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські тероборонівці показали, як охороняють українсько-білоруський кордон. ВІДЕО
Наступна новина Генрі Форд у сільраді за 2 км від ЄС. Поромів. ЗАНЕСЛО В СЕЛО
Останні новини
Схожі новини