У Луцьку реконструюють будинок скульптора Миколи Голованя

У Луцьку реконструюють будинок скульптора Миколи Голованя

На подвір’ї Будинку скульптора у Луцьку ремонтують фасад і впорядковують прибудинкову територію. Реконструкцію ініціювала дружина Миколи Голованя Тамара Филимонівна.

Вдова розповіла Суспільному, що хоче втілити мрію чоловіка і відкрити в будинку музей.

Після смерті скульптора Тамара Филимонівна живе у будинку сама. Нині докладає усіх зусиль, щоб зробити будинок, над яким працював Микола Головань, музеєм та внести його до реєстру пам'яток місцевого значення.

Читати також: Як починали будувати будинок скульптора Голованя. Перше фото

Вдова Миколи Голованя розпочала реконструкцію Будинку скульптора. Фото: Суспільне Луцьк

"За ці 40 років майстерня потребує реставрації та допомоги від влади, тому що Микола Микитович не встиг це зробити. Дещо природно руйнується, дещо недороблене лишилось. Я думаю — це дійсно унікальна споруда, яку потрібно зберегти", – каже жінка.

В Будинку скульптора жінка хоче облаштувати музей. Фото: Суспільне Луцьк

Зі слів начальниці управління туризму та промоції міста Катерини Теліпської, воєнний стан не дозволяє Луцькій міській раді та органам місцевого самоврядування реалізовувати багато яких заходів, зокрема і ремонтних робіт у Будинку скульптора, тому що всі рахунки заблоковані.

"Ми взяли на себе відповідальність та звернулись до підприємців нашого міста, щоб вони передали матеріали – пісок, цемент і вапно для реставрації будинку скульптора", – каже Катерина Теліпська.

Читати також: «Олено, не забудеш сказати, щоб я полив квіти». Історія життя Луцького скульптора, якого знає світ

Наразі Будинок скульптора — це приватна територія. Щоб надати приміщенню статус пам'ятки архітектури місцевого значення, його потрібно внести до реєстру. Під час воєнного стану це зробити неможливо, – каже Катерина Теліпська. Тамара Головань каже, що сподівається, що після перемоги вдасться втілити мрію її родини.

Нині ж вдова скульптора відкрила для туристів не лише подвір’я, але й внутрішні кімнати будинку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька зіткнулися автомобіль та мотоцикл: водія двоколісного госпіталізували
Наступна новина В «Устилузі» чоловік з підробленими документами намагався підкупити прикордонника
Останні новини
Схожі новини