У Луцьку створили робочу групу, яка вирішуватиме житлові проблеми переселенців

У Луцьку створили робочу групу, яка вирішуватиме житлові проблеми переселенців
фото ілюстративне, джерело: ТРК «Буковина»

Житловими проблемами переселенців, які мешкають в обласному центрі Волині, займатиметься спеціальна робоча група.

Вона розгляне доцільність створення цільової програми, яка має врахувати потреби переселених із Криму та Донбасу.

Про це йшлося 26 червня під час круглого столу «Досвід вирішення житлового питання переселенців в різних регіонах України».

18 травня вийшло розпорядження міського голови про створення робочої групи для розгляду резолюції, яку ухвалили переселенці 13 квітня під час круглого столу щодо житлових проблем переселенців. У резолюції йшлося про необхідність створення місцевої комплексної програми для підтримки переселенців подібно до того, як це є у деяких областях України.

До складу робочої групи увійшли перший заступник міського голови Григорій Недопад, директор департаменту соцполітики Вікторія Майборода, начальник відділу реєстру житлового фонду департаменту житлово-комунального господарства Геннадій Козюта, начальник відділу управління майном міської комунальної власності Алла Грабко, директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова, начальник відділу зв’язків з громадськістю Олена Макарова, директор департаменту економічної політики Олександр Озінович, директор юридичного департаменту Наталія Юрченко.

Читати також: У Луцьку завершився проект на підтримку переселенців. ФОТО

Керівник громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Аза Голощапова попросила включити до робочої групи представників ГО та виділити для переселенців землю для зведення житла для близько 70 сімей.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук розповів, що міська рада не має ні земель для будівництва, ні недобудованих будинків комунальної власності, а фінансувати якесь приватне будівництво у неї нема коштів та юридичних повноважень.

«За кошти міського бюджету ми це не потягнемо», - повідомив Петрочук. Він додав, що Земельний кодекс не передбачає виділення земельних ділянок для громадських організацій, тож все, що можуть у міській раді, - розробити програму або внести зміни до якоїсь існуючої програми, щоб якимось чином допомогти переселенцям.

Разом з тим заступник зауважив, що буде неправильно створювати житлову програму для переселенців, коли нема подібних програм для чорнобильців та інших категорій населення, а також коли на її реалізацію нема грошей.

«Якщо буде програма на рівні держави, де буде передбачене співфінансування з міського бюджету – це інше питання», - наголосив Костянтин Петрочук.

Читати також: У Луцьку переселенці зі сходу та Криму думали, як вирішити житлову проблему. 

Аза Голощапова запропонувала все-таки створити програму, а тоді разом шукати кошти.

«Що для цього треба зробити? Скажіть, і ми будемо робити. Хоч як нам буде важко. Хто не є переселенцем, не знає, як це важко. Серед переселенців 90 % сімей, у яких є малі діти. У кожній другій сім’ї є пенсіонери. Ми самі не спроможні вирішити цю проблему. Ми створили громадську організацію. Ми готові працювати. Давайте ми знайдемо ці гроші і вирішимо щось для інших вразливих категорій.

Ви розумієте, що трудових ресурсів на Волині мало, вони їдуть за кордон. Переселенці бояться кудись їхати. Луцьк зацікавлений, щоб ці кадри тут були. Тому вирішення житлової проблеми – це і вирішення кадрової проблеми. Я дивлюсь на цю проблему ширше», - сказала переселенка.

Читати також: На Волині родину переселенців з малою дитиною виселяють з будинку. 

Інші члени ГО «Переселенці Криму та Донбасу» неодноразово згадували про програму 50 на 50 для учасників АТО, на що їм відповіли, що переселенці не входять до числа тих, хто може претендувати на таке співфінансування. Костянтин Петрочук наголосив, що міська рада у цьому випадку виділяє половину коштів на вже готові квартири, а сама нічого не будує, до того ж, житло отримують лише кілька людей на рік. 

Врешті усі зійшлися на тому, що переселенці вивчать досвід інших міст у вирішенні житлових проблем та подадуть конкретні пропозиції, як може Луцькрада сприяти у цьому процесі. Натомість у міській раді розглянуть усі можливості допомоги переселенцям, про що прозвітують на наступній зустрічі.

Серед пропозицій була ініціатива подати звернення до Верховної Ради про необхідність внести якісь зміни у законодавство, щоб переселенці могли стати у чергу на житло поряд із іншими соціально вразливими категоріями. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Представники волинських ОТГ дізналися, як залучати громадськість у бюджетний процес
Наступна новина Що лучани думають про «євробляхи» та зміни законів про авто з-за кордону. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини