У Луцьку відкривають альтернативну школу. Розповідаємо, хто і для чого

У Луцьку відкривають альтернативну школу. Розповідаємо, хто і для чого
Під час презентації «Вільного простору» в бібліотеці для юнацтва. Справа - Наталія Дятловська

У Луцьку анонсували відкриття альтернативної початкової школи «Вільний простір». Координаторка проекту – лучанка, за освітою – вихователь дитсадка з правом викладання англійської мови та педагогіки Наталія Дятловська.

За її словами, нова школа – це спільний проект батьків, які зацікавлені у зміні системи освіти. Зокрема наразі до відповідної групи у Вайбері, за її словами, долучились більше 170 батьків.

Днями в обласній бібліотеці для юнацтва відбулась презентація «Вільного простору», на яку прийшло кілька десятків жінок.

Розповідаємо, що нам вдалось дізнатись про школу.

Для чого

Ідея належить батькам, які незадоволені якістю державної освіти.

«11 років школи народжують в батьках страх. Екзамени, контрольні, домашні роботи. Батьки перевантажені, дітей ганяють по всьому Луцьку то на малювання, то на танці. Я не уявляю, як витратити 10 років на те, щоб водити дитину з класу в клас. Ми хочемо, щоб діти зростали в гармонії і щасті, щоб були задоволеними їхні батьки», - сказала засновниця «Вільного простору».

Основа – державна програма НУШ

У «Вільному просторі» планують навчати за державною програмою нової української школи, але використовуючи «ігрові і дослідницькі методи».

«Навчальна програма зараз змінилась, але в умовах звичайної школи її дуже складно реалізувати. Її мета, щоб вчитель багато уваги приділяв спілкуванню з дітьми, іграм, організації простору. Як це можна зробити, коли в тебе в класі 30 дітей? Це в принципі неможливо. Діти продовжують спілкуватись з вчителем, який не знав, як попередню програму реалізувати і так само не знає, як нову програму реалізувати», - каже Наталія Дятловська.

Чим відрізнятиметься від звичайних шкіл

Окрім звичайних предметів, будуть гуртки. Навчання загалом триватиме з 8:30 до 17:30. У першій половині дня – традиційні предмети, далі – творчість.

Навчання буде розділене на 1,5-годинні блоки, між якими – 30 хвилин перерви.

Протягом дня – сніданок, обід і перекус, але це попередня схема – її ще можуть змінити.

У школі не діятиме обмеження для відвідування дітей без щеплень.

«Дуже багато батьків по всій Україні не проти щеплень, як таких, а проти вакцин, які до нас везуть. Є велика недовіра у людей. А ми, як недержавний заклад, можемо собі дозволити обійтись без щеплень», - каже засновниця «Вільного простору».

Під час презентації школи

Які незвичні предмети будуть

Дітей планують вчити лідерству і фінансовій грамотності, моделінгу, кулінарії, вирощуванню овочів (біля школи хочуть закласти город), прибиранню, катанню на роликах та грі у хокей, робототехніці, туризму, екологічній свідомості, слову Божому.

«В нашому житті дуже багато різних вчень і вони кожного року змінюються, а слово Боже – це вчення від Бога. Якщо ми будемо брати за основу біблійні догми і за ними вчити дітей, мені здається, наш світ стане кращим», - пояснює необхідність останнього засновниця.

Педагоги організовуватимуть тематичні дні і тижні.

Оцінки і домашні завдання

У молодших класах дітей обіцяють не оцінювати, а далі – за їхньою власною шкалою, відносно попередніх досягнень. Традиційних домашніх завдань не буде, але раз на тиждень задаватимуть зробити разом з батьками проект і потім презентувати його однокласникам.

У закладі буде кімната «для відновлення». Дитина не в настрої для навчання зможе піти туди почитати чи подивитись мультик.

«Не проблема, якщо вона пропустить якусь частину уроку. Ми ж теж можемо спізнитись на якусь ділову зустріч, а потім надолужуємо», - каже Наталія Дятловська.

Де буде школа

Поки конкретного приміщення немає.

«Щоб визначитись з місцем, потрібно порахувати точну кількість людей, які готові до альтернативної освіти. Наразі 10 батьків заповнили анкети», - розповідає ініціаторка проекту.

«Якщо цього року не зможемо відкрити велику школу на 60 дітей, то відкриємо хоча б один невеликий клас. Або перший, або підготовчий. Було б добре підготовчий, бо в цьому випадку непотрібна атестація», - додає вона.

Хто платитиме за навчання

Наталія Дятловська не хоче, аби батьки оплачували повну вартість навчання, бо тоді це коштуватиме більше чотирьох тисяч гривень на місяць.

«Будемо шукати різні фонди. Треба йти стукати у різні двері. Плануємо, щоб батьки вносили плату, але не в повному обсязі – приблизно до 2 тисяч. Конкретно зможемо порахувати, коли точно знатимемо кількість дітей і яке приміщення буде. Але повністю безкоштовним навчання точно не буде», - пояснює очільниця проекту.

Скільки вчителів вже є

В команді – до 10 потенційних педагогів. Троє вчителів початкових класів, вчителі англійської мови, хімії, ботаніки, історії, фізики, християнської етики, еколог. Більшість з них ніколи не працювали у державних навчальних закладах.

Текст і фото: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хроніка пригод Луцька і Волині. П'ятниця, 17 травня. ФОТО
Наступна новина «В Європі навіть села – в бруківці». Луцький Le Bruk завойовує регіони
Останні новини
Схожі новини