У Луцьку збирали підписи про капремонтів під час війни. ФОТО, ВІДЕО

У Луцьку збирали підписи про капремонтів під час війни. ФОТО, ВІДЕО

У Луцьку 17 жовтня ініціативна група збирали підписи до заяви-звернення проти проведення капітальних ремонтів у місті під час війни.

18 жовтня заяву зареєстрували у міському Центрі надання адмінпослуг, розповів Суспільному ініціатор зібрання підписів Сергій Рижков.

На мирне зібрання прийшли майже три десятки людей. Більшість із них — родичі військовослужбовців, які нині боронять Україну. Люди обговорили місцеву ініціативу щодо формування бюджету громади на наступний рік.

"Хочемо щоби не здійснювала наша Луцька міська рада капітальних видатків крім видатків на критичну інфраструктуру. Тобто, будівництво доріг, ремонти якісь, будь-які витрати капітальні не здійснювались у 2024 році, як мінімум", — зазначив Сергій Рижков.

Як розповів один з ініціаторів зібрання Анатолій Котлюк, наразі міська влада витрачає значні суми з бюджету на не нагальні потреби міста.

"Йдеться про десятки мільйонів гривень. Є дуже багато грошей, які можна було б використати на інші цілі, не пов’язані з соціальними чи побутовими проблемами. А в першу чергу для допомоги військовим", — каже Анатолій Котлюк.

Прийшла на зібрання лучанка Валентина Машлай. Жінка розповіла, що її чоловік нині служить у війську.

"Без перемоги нам не потрібні будуть ці всі благоустрої. Коли щодня везуть вже не по одному, а по два, три загиблих нашими вулицями – то треба перш за все перемагати, їх рятувати, ці життя. Мабуть, світ на нас буде дивитись, якщо ми собі такі речі можемо дозволити – навіщо тоді допомагати зброєю", — говорить жінка.

Тендер на Дружби народів і реакція лучан

Один із тендерів, проти якого виступила ініціативна група, стосується капітального ремонту бульвару Дружби Народів. Роботи коштуватимуть 50 мільйонів гривень.

Суспільне запитало у жителів бульвару, чи потрібно зараз ремонтувати вулицю.

"Треба, залежно що робити. Чому не можна розширити дорогу, що он машини, маршрутки не можуть розминутися. Чому не треба? Треба. То що війна – то не значить, що не потрібно жити, жити потрібно і потрібен якийсь елементарний комфорт", — сказала лучанка Наталія Загородня.

Протилежну думку висловила лучанка Оксана:

"Під час війни не потрібно зовсім ремонтувати. Це не доречно в теперішній час виділяти такі кошти на ремонтування доріг. Так, дійсно, буває, що незручно їздити, але це можна перетерпіти".

Що буде далі із заявою і що кажуть в міській раді

Зі слів Сергія Рижкова, 27 жовтня у Луцьку заплановані збори громадян. Ініціативу лучан про заборону капітальних ремонтів у 2024 році мають підписати 15 громадян, після чого її винесуть на розгляд депутатів міської ради.

Скаргу щодо проведення тендеру на Дружби Народів ініціативна група подала до держаудитслужби.

Впродовж дня журналісти намагалися дізнатися реакцію міської влади на ініціативу лучан щодо заборони капремонтів. Надвечір ситуацію прокоментувала директорка центру надання адмінпослуг Ларису Карп'як. З її слів, заяву лучан зареєстрували як колективне звернення і передали міському голові.

"Зараз розглядає голова звернення дане про проведення акції. Чи вони потім зберуть ті підписи, чи ні – ми ж не можемо знати, як буде. Розглядає міський голова, накладає резолюцію і далі по процедурі визначає виконавців і вони діють щодо розгляду даного звернення", — зазначила Лариса Карп'як.

Раніше Ігор Поліщук в інтерв’ю Суспільному про капітальні ремонти говорив так: "Ми маємо збалансовано підходити до проблем громади і в пріоритеті допомога ЗСУ, але і не забувати за благоустрій, за порядок".


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Повідомили про загибель на війні Героя з Волині
Наступна новина Війна забрала життя воїна з Волині Миколи Харківця
Останні новини
Схожі новини