«Не мовчи! Полон вбиває»: майже сотня людей зібралась на мирну акцію в Луцьку. ФОТО

«Не мовчи! Полон вбиває»: майже сотня людей зібралась на мирну акцію в Луцьку. ФОТО

У неділю, 17 грудня, в Луцьку на акцію підтримки військовополонених оборонців міста Маріуполя, яких рф тримає у неволі вже другий рік, вийшли орієнтовно 100 людей.

Мирну акцію "Не мовчи! Полон вбиває!" організували родини військовополонених гарнізону Маріуполь. На заході, який відбувся на проспекті Президента Грушевського, 2, зібралися родичі й друзі полонених, передає кореспондентка Суспільного з місця події.

Під час заходу також організували перформанс за участі трьох людей, котрим зв'язали руки та зав'язали очі, аби продемонструвати, що відчувають полонені захисники, знаходячись у складних умовах.

Мама військовополоненого бійця полку "Азов" Світлана Богдан із Ковеля розповіла: останню звістку про свого сина отримала в серпні цього року, що суд самопроголошеної ДНР засудив 24-річного Андрія Богдана до 25 років колонії суворого режиму. З 2019 року Андрій є військовослужбовцем "Азову", зустрів повномасштабне вторгнення в Маріуполі.

"Вони (рф та підконтрольні органи влади — ред.) всі свої злочини присуджують нашим військовополоненим. Більше немає про нього ніяких даних. Так як обмінів давно не було, за нього нічого більше не знаю. Відео з зали суду було і ще в березні відео з допиту, де він худий, побитий. Якби відео не було підписане, то може й не взнала б його. Дуже син змінився", — сказала волинянка.

Зі слів Світлани Богдан, акціями на підтримку оборонців Азовсталі організатори намагаються нагадати владі та населенню про тих військових, котрі вже багато місяців знаходяться у полоні.

"Є військовополонені, котрі взяли на себе перший удар, стримали навалу ворогів, відвели основні сили від Києва і мужньо боронили Маріуполь 82 з 86 днів у повному оточенні. Нереально важко... Вони були готові боротися до кінця. Їм обіцяли три-чотири місяці. А вже 19 місяців, як мій син у полоні", — додала мама військовополоненого.

Менший син Світлани Богдан нині служить у ЗСУ, а чоловік після важких поранень помер 26 жовтня у лікарні Львова, де впродовж семи місяців боровся за життя. 50-річного Ярослава Богдана поховали у день народження старшого сина, який в полоні.

Мама полоненого захисника, військового медика Дмитра Наталія Ніколаєва розповіла, що родини бійців Маріупольського гарнізону стали голосом своїх рідних і будуть їхнім голосом до тих пір, поки кожен захисник не повернеться в Україну.

86 днів Маріуполь тримався в співвідношенні 1:14, де українські військові захищали місто без достатньої кількості бойових комплектів, належного харчування та медицини, сказала лучанка. Зі слів Наталії Ніколаєвої, ні оборону Маріуполя, ні його оборонців ніхто не забув і не дозволять забути Україні та світу.

"Біль тих, хто в полоні, так само стосується, на жаль, сьогодні тільки рідних та близьких, які прийшли на цю мирну акцію в підтримку гарнізону Маріуполь. Тому ми сьогодні тут зібралися, аби нагадати всьому світу! Хтось із захисників вже не побачить світанок, хтось досі в полоні, хто досі вважається безвісти зниклим, хтось уже на волі... Але ми ні в якому разі не маємо забувати шлях, котрий вони пройшли", — додала лучанка.

На підтримку полонених захисників прийшла на акцію звільнена з полону держприкордонниця з Луцька Людмила Кравчук, котра знаходилася в російському полоні понад шість місяців і була звільнена в жовтні 2022 року.

"Думаю, всі чули чимало історій тих, хто повернувся з полону, про те, в яких умовах там перебували, яке ставлення росіян. Це дуже несправедливо! Захисники своєї країни, цвіт нації, кожен із яких — герой, знаходяться в складних умовах, і невідомо за що їм треба пронести на собі цей хрест", — сказала лучанка.

Людмила Кравчук побажала, аби всі полонені захисники та захисниці якнайшвидше повернулися додому до своїх рідних та близьких.

Мама полоненого морського піхотинця Тетяна зазначила, що акцією "Не мовчи! Полон вбиває!" нагадують усім, що українські військовополонені потребують звільнення. Вона додала, що родини військовополонених закликають владу й міжнародні організації докласти максимум зусиль до звільнення захисників Маріуполя, котрі перебувають на грані життя і смерті.

"Мій син з перших днів боронив місто Маріуполь. Наразі вже 20 місяців невідомості. Я не знаю де він і в якому стані знаходиться. Знаю лише, що мого сина бачили в Оленівці ще в 2022 році. Більше ніякої інформації немає... Але я вірю, молю Бога і чекаю, що мій син живий та неушкоджений повернеться додому", — сказала жінка.

Акція "Не мовчи! Полон вбиває!" 17 грудня відбувається не лише в Луцьку, а й в Києві, Одесі, Запоріжжі, Кривому Розі, Миколаєві й Тернополі. Дружина полоненого бійця полку "Азов" Сергія Світлана Теплякова з Луцька зазначила, що рідні чекають на обміни та звільнення полонених захисників.

"19 місяців як ми не знаємо що з нашими рідними. Цими днями проходять мирні акції по містах України, аби нагадати як багато ще наших полонених героїв. Наближаються новорічні та різдвяні свята: хтось у полоні свята, а хтось на свято у полоні... Ми боремося і нагадуємо, що є ще багато наших героїв, які ще не вдома", — додала лучанка.

Під час заходу учасники запалили жовто-блакитні фаєри на знак підтримки військовослужбовців, які знаходяться у полоні РФ. Акція "Не мовчи! Полон вбиває!" тривала в Луцьку впродовж години, завершився захід спільним виконанням гімну України.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька бібліотека за рік зібрала майже дві тонни російськомовних книг на макулатуру
Наступна новина У місті на Волині дружини полеглих Героїв писали картини про власні історії кохання. ФОТО
Останні новини
Схожі новини