У Луцьку з-під варти звільнили кримінального авторитета

У Луцьку з-під варти звільнили кримінального авторитета

Незважаючи на доводи обвинувачення, апеляційний суд Волинської області задовольнив апеляційну скаргу в інтересах кримінального авторитета Олега Кравчука, відомого за прізвиськом Алєня, щодо ухвали Луцького міськрайонного суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання його під вартою на строк 60 діб.

Однак ухвалив змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт.

Зокрема, Кравчука звинувачують в утриманні двох мешканців Луцька в підвалі у селі Забороль, розбої, вимаганні та катуванні.

Судове засідання відбулося 18 квітня в Апеляційному суді Волинської області, - повідомляє ІА «Волинські новини». 

Адвокат затриманого Віктор Коренга зауважив, що оскільки стороною захисту під час обрання запобіжного заходу в Луцькому міськрайонному суді заявлялося клопотання про виклик та допит потерпілих, то він вважає, що суддя незаконно не викликала їх на допит, тому Віктор Коренга заявив про клопотання щодо допиту потерпілих Андрія Киричука та Олександра Ровенського на стадії апеляції.

Читати також: Кримінальний авторитет і таємні свідки: неочікувані подробиці «заборолівської справи»

Також він просив суду приєднати до матеріалів даного провадження характеристику Олега Кравчука від ГО «Нова ідея».

Прокурор Ігор Демчишин заперечив у клопотанні, оскільки потерпілі допитувалися під час досудового розслідування, до того ж, з його слів, вони вказують на інших осіб, а не на Кравчука, тож відносно нього вони нічого не повідомлять.

Втім, захисник обвинуваченого все ж наполягав, оскільки потерпілі вказують на вчинення злочину іншими особами, тож сторона хоче допитати потерпілих щодо осіб, на яких вони вказали, як на злочинців. Відтак, суд ухвалив задовольнити клопотання захисту.

Новий потерпілий

Також прокурор Ігор Демчишин клопотав про те, аби долучити до матеріалів справи протокол прийняття заяви про вчинення кримінального правопорушення від громадянина Грицака, тобто під час розгляду справи встановлений ще один потерпілий.

Зокрема, серед доказів причетності Кравчука є скріншоти переписки.

Сторона захисту, своєю чергою, заперечувала про долучення цих матеріалів, оскільки в заяві і протоколі допиту немає жодного слова про Кравчука, до того ж потерпілий у протоколі допиту сам кваліфікує злочин.

Зі слів адвокатів, сторона обвинувачення намагається вийти за межі апеляційної скарги, оскільки потерпілий у протоколі допиту припускає, що є кримінальне угрупування «Алєня», хоча це не доведено.

Окрім того, захисники Кравчука говорили, що вищезазначені докази не стосуються підозри, тому ці дії є незаконні. Відтак, суд відмовив у клопотанні обвинувачення.

Підозрюваного затримали лише через 19 днів

Щодо розгляду апеляційної скарги про ухвалу Луцького міськрайонного суду про обрання запобіжного заходу, то захисник обвинуваченого Віктор Коренга заявив, що підозра є абсолютно необґрунтованою та непідтвердженою доказами.

Зокрема, затримання відбулося за 19 днів після вчинення злочину і за весь це час стороною обвинувачення не було надано жодного доказу.

Окрім того, в протоколі огляду місця події жодних доказів немає, а він підтверджує лише сам факт злочину. Зокрема, зі слів адвоката, відсутні будь-які вказівки щодо вчинення злочину Кравчуком.

«Мій підзахисний має постійне місце проживання, має на утриманні неповнолітню дитину. Сторона обвинувачення жодним доказом не підтвердила те, що Кравчук буде впливати на розгляд справи та може покинути місце проживання», - зазначив Віктор Коренга.

Захист наголошує: за тих обставин, що потерпілі не вказують на обвинуваченого, як на злочинця, підозра щодо нього є повністю необґрунтованою.

До того ж, зі слів адвокатів, з 4 квітня, коли було затримано підозрюваного, не було проведено жодного одночасного допиту. Перебування під вартою обвинуваченого буде оцінюватися як очікування вироку, тому скарга, на думку захисту, полягає задоволенню.

Своєю чергою обвинувачений Олег Кравчук заявив, що вважає затримання незаконним, оскільки він не має будь-якого відношення до злочину, тому просив суд звільнити його з-під варти.

Кравчук керував злочинцями телефоном, - прокурор

Як зауважив прокурор Ігор Демчишин, Кравчук обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, адже у сучасному світі можна і дистанційно керувати іншими учасникам злочину, зокрема є переписка з іншими підозрюваними у вилученому телефоні, проте Кравчук заперечував, що йому відомі ці особи. З його слів, потерпілі не можуть вказати на Кравчука, але вони вказують на його спільників.

Підозрюваний ніде не працює та раніше перебував у місцях позбавлення волі, тож прокурор просив залишити в силі ухвалу суду щодо обрання запобіжного заходу першої інстанції, оскільки Кравчук може впливати на свідків, вчиняти інші кримінальні правопорушення та ухилятися від слідства та суду.

Потерпілі кримінального авторитета бачать вперше

Потерпілий Олександр Ровенський розповів, що з Забороля його забрала «швидка», згодом в лікарні йому надавалася медична допомога.

«У лікарні в мене вкачали півлітра крові. Мене забрали в міськвідділ на допит. Цю людину я взагалі не знаю (вказував на Кравчука, - ВН), тому не можу звинувачувати цю людину. Опізнання було щодо тих людей, які затримані на місці злочину. Я не знаю тих осіб, які розшукуються щодо вчинення злочину, фото яких бачив в інтернеті.

Трьох людей з чотирьох, які були затримані в Заборолі, я знаю – з одним з них дружив, з одним навчався в училищі, з іншим проживав на одній вулиці», - повідомив потерпілий.

Своєю чергою, потерпілий Андрій Киричук зауважив, що підзахисного бачить вперше. Він заявив, що коли лежав в лікарні, то в одному зі ЗМІ побачив фото двох підозрюваних, які знаходяться у розшуку, однак вони не причетні до злочину, вчиненого відносно нього.

«Коли мене допитували, то я перебував у жахливому стані, в Заборолі мені завдавали багато ударів по голові, тому я не зовсім пам’ятаю, про що говорив», - зазначив свідок.

Однак, слідчий звернув увагу на те, що підозра пред’явлена 7 особам, 4 з яких арештовані

Відтак, суд ухвалив скаргу задовольнити частково, скасувати міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою, однак змінити її на вид запобіжного заходу - цілодобовий домашній арешт.

Нагадаємо, що 47-річний кримінальний авторитет Олег Кравчук звільнився з місць позбавлення волі наприкінці 2015 року за «законом Савченко». Саме поблизу його автомобіля восени 2016 року кинули гранату Ф-1 на паркінгу біля клубу OPERA.

Його звинувачують в організації кримінальної групи, яка 16 березня 2018 року викрала двох лучан тазавезла їх у село Забороль Луцького району, де замкнули у підвалі.

Потерпілих били молотком та битою, відібрали гроші, ювелірні прикраси, телефони і навіть погрожували вбити. Таким чином, викрадачі вимагали передати їм автомобіль, квартиру, грошові коштів у сумі 5000 доларів США та «ферму біткоїнів».

Нині Олегу Кравчуку оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 289, ч. 2 ст. 187, ч. 3 ст. 189, ч. 2 ст. 185 КК України.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Олександр Савченко прибув із робочим візитом на Камінь-Каширщину
Наступна новина Тільки робота, яка вам подобається, дає результат, - Беломоїна
Останні новини
Схожі новини