У Луцьку зруйнували військову баню 19-го століття. У мерії кажуть: не встигли захистити

У  Луцьку зруйнували військову баню 19-го століття. У мерії кажуть: не встигли захистити
Фото Іллі Сметаніна

У Луцьку на вулиці Офіцерській зруйнували військову лазню, зведену наприкінці 19-го століття. У міській раді кажуть, будівлю невдовзі хотіли внести до списку пам’яток місцевого значення, однак не встигли.

«Ранок понеділка почався з такої новини. Сумної для Луцька. Я лиш щойно вніс цей об'єкт у список підготовки для статусу пам'ятки, а тут таке. Донедавна це була в доброму стані збережена військова лазня кінця ХІХ століття. Шикарний декор цегляного стилю з двома кольорами цегли (рядовий цегляний стиль будувався лише з одного кольору) доповнював казармове містечко того часу», - написав на своїй сторінці у Фейсбуці начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

З його слів, імовірний архітектор будівлі – Григорій Артинов, який проєктував луцьку Іверську каплицю, найвідоміші споруди Вінниці (водонапірну вежу, готель Савой, драматичний театр, будинок генерала Брусилова), церкву св. Пантелеймона в Рованцях тощо.

У стінах старої лазні для вояків Корпусу охорони пограниччя довгий час працювало міське управління ДАІ. Наразі будівля сильно зруйнована – знесений дах та частина стін, поруч ведеться будівництво.

Фото Іллі Сметаніна 
Фото Іллі Сметаніна

У будівельній компанії «Луцьксантехмонтаж №536» повідомили, що зносять будівлю на доручення головного управління Нацполіції у Волинській області.

«Ця будівля була на балансі ГУНП, у них вона числиться, як списана. В поліції запевняють, що мають усі відповідні документи. Ми ж – лише виконавці робіт. Відповідний договір підписаний, тому усе законно. Під захист, як пам’ятка архітектури вона не підпадала», - розповіла заступниця генерального директора будівельної компанії Ірина Патлашинська.

Так виглядала військова лазня у листопаді 2019 року
Так виглядала військова лазня у листопаді 2019 року
Так виглядала військова лазня у листопаді 2019 року

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус не поширюється через посилки, - Укрпошта
Наступна новина Найкорисніші події тижня у Луцьку
Останні новини
Схожі новини