«У  мисливстві не буває швидкого повернення вкладень», – головний лісівник Волині

«У  мисливстві не буває швидкого повернення вкладень», – головний лісівник Волині
Лісівники розводять звірів і птахів – і випускають їх у мисливські угіддя

Мисливство  на  Волині сьогодні  ведеться на площі 1 млн 431 тис. га, з них 298 тис. га (21%) надано в користування підприємствам Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Про це йдеться у звітній доповіді начальника управління Олександра Кватирка, повідомили у прес-службі відомства.

На що витрачають кошти, спрямовані для мисливського господарства?

Щороку на ведення мисливського господарства спрямовуються чималі кошти, адже мисливство вимагає довготривалих вкладень.

Загальні витрати на ведення мисливського господарства – це заробітна плата працівників, зайнятих у мисливському господарстві, охорона мисливських угідь, відтворення диких тварин, біотехнічні заходи, упорядкування угідь. Суми коштів, які скеровують підприємства облуправління на ведення мисливського господарства, щорічно зростають. За період  2014–2018 років збільшились з 4,1 млн грн до 11,7 млн грн.

Чим займаються працівники мисливського господарства?

У мисливському господарстві державних підприємств працює 67 працівників, з яких 45 посади єгерської служби, які безпосередньо відповідають за охорону мисливських угідь та проведення біотехнічних заходів.

Крім того, функції з охорони державного мисливського фонду покладені на державну лісову охорону. Основними  завданнями користувачів мисливських угідь є охорона мисливських угідь, підгодівля та відтворення популяції диких тварин.

Станом на  початок вересня державними підприємствами управління складено 142 протоколи на порушників правил полювання. Це 78% від усіх складених протоколів в області. З порушників стягнуто майже 29 тис. грн штрафів, вилучено 21 одиницю мисливської вогнепальної зброї.

Слід відзначити активну роботу з охорони державного мисливського фонду працівників державних підприємств «Маневицьке лісове господарство», СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», «Любешівське лісомисливське господарство», «Прибузьке лісове господарство».

У весняний період підприємствами управління в мисливських угіддях, наданим їм у користування, було створено 113,4 га кормових полів.

Найбільше – у державних підприємствах «Городоцьке ЛГ» – 29,2 га, «Маневицьке ЛГ» – 20 га, «Старовижівське ЛГ» – 16 га та «Ратнівське ЛМГ» – 13,1 га.

План заготівлі кормових віників та сіна для підгодівлі диких мисливських тварин у зимовий період виконано усіма підприємствами.

Усі підприємства, яким надані мисливські угіддя, зосередили свою увагу на заготівлі зернових та коренеплодів, адже в цьому році була достатня кількість жолудя. Очікується, що плани заготівлі цих кормів будуть виконані на 100 відсотків.

Лісівники розводять звірів і птахів – і випускають їх у мисливські угіддя

Увага державних лісогосподарських та лісомисливських  підприємств сьогодні націлена на збільшення чисельності основних видів мисливських звірів і птахів шляхом їх штучного розведення з подальшим випуском у мисливські угіддя. З цією метою уже побудовано 36 га вольєрів для копитних тварин, в яких утримується близько 50 голів оленів та понад 100 голів диких свиней. Крім того, побудовано 3 вольєри для розведення фазанів і 2 вольєри для розведення диких качок.

«Роботи активно продовжується, ми всі розуміємо, що за цим – майбутнє мисливського господарства. Досягнення  оптимальної чисельності основних видів мисливських тварин, дозволить більш ефективно вести експлуатацію та забезпечить вищу рентабельність  мисливського господарства, – зазначив Олександр Кватирко і наголосив: – Не можна оминути увагою і той факт, що приватні мисливські господарства не інвестують у мисливство такі кошти, як державні. У  мисливстві, як і в усій лісовій галузі, не буває швидкого повернення вкладень. Ця справа для терплячих і впевнених у своєму фахові людей. Ліс дає гарну віддачу лише працьовитим і терплячим. Тому лісівники не бояться витрачати так багато сил ще й на популяризацію  культури мисливства. Формуємо традиції, цінуємо правила, ведемо велику просвітницьку роботу».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кіоск із шаурмою в центрі Луцька мають демонтувати протягом дня, – рішення виконкому міськради
Наступна новина У луцьких маршрутках і тролейбусах з'явиться відеоспостереження
Останні новини
Схожі новини